Žminjski turistički rekordi u sezoni 2017. – Najbolja wellness kuća Europe nalazi se u Žminju!

 

Na nedavno završenom izboru Europske organizacije za obiteljski smještaj EHHA (Best European Holiday Home) u Bruxellesu, na kojem je sudjelovalo 18 zemalja iz cijele Europe, najboljom wellness kućom u Europi proglašena je Vila Vinčenat iz Žminja!

Vila Vinčenat iz sela Vadediji na Žminjštini ušla je u finale izbora “European Holiday Home Award” u konkurenciji najboljih turističkih apartmana i kuća za odmor u Europi.

Nakon prve faze stručni žiri je odabrao po osam finalista u svakoj kategoriji, a među finalistima bilo je čak 12 kuća iz Hrvatske. Vila Vinčenat plasirala se među osam najboljih obiteljskih smještajnih objekata za zdravstveni i wellness odmor, a na gala večeri u Bruxellesu 14. rujna proglašena je najboljom wellness kućom u Europi.

 

 

Vrhunski dizajnirana Vila Vinčenat, površine 260 četvornih metara, smještena je na rubu mjesta Vadediji nedaleko Žminja. Suvremeno i kvalitetno uređena uistinu pruža pravi komfor te je u mogućnosti primiti osam osoba. U prizemlju se nalazi prostran dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom, uz jedan toalet te spavaću sobu s kupaonicom. Na prvom katu velika je galerija iz koje se ulazi u tri spavaće sobe, svaka opremljena kupaonicom. U suterenu je smješten mini wellness sa saunom, kupaonicom, konobom te fitness dvoranom iz koje se kroz veliku staklenu stijenu pruža pogled na otvoreni bazen. Uz kuću se nalazi veliki bazen s vanjskim whirlpoolom te prekrasnom natkrivenom terasom opremljenom kvalitetnim vrtnim namještajem. U ograđenom je dvorištu i dječje igralište.

Žminj je sjedište istoimene općine u srcu Istre. Podjednaka udaljenost od istarskih gradova na obali njegova je prava prednost za optimalan turistički odmor. Dok su gradovi na obali ljeti napučeni, posjetitelji koji žude za potpunim odmorom ovdje mogu pronaći mir i tišinu te uživati u prirodnim ljepotama i odličnoj gastronomskoj ponudi.

 

 

Na području općine Žminj registrirano je 170 smještajnih objekata. Među njima najviše je kuća za odmor, a slijede apartmani i sobe. Hotelskih kapaciteta nema, ali zato ima atraktivnog kamping smještaja. Ove je godine, naime, otvoren robinzonski kamp “Freedom” koji gostima nudi smještaj u prirodi i spavanje pod zvijezdama uz logorsku vatru.

Već prepoznatljive manifestacije tijekom čitave godine privlače mnogobrojne goste na Žminjštinu, počevši od Uskrsa kada se organizira fešta posvećena istarskoj pinci i tradicionalnom doručku. U srpnju se održava jedan od zanimljivijih festivala u Istri – Istarski festival pašte, koji je pravi raj za sve ljubitelje domaće tjestenine. Uz druge brojne gastronomske manifestacije, krajem kolovoza u Žminju se održava najveća pučka fešta u Istri – Bartulja, koja okuplja posjetitelje iz čitave regije. Bartulja je prepoznatljiva po bogatom i šarolikom sajmu na kojem posebno mjesto zauzimaju autohtoni i tradicijski proizvodi ručne izrade, uz što se organiziraju i brojni kulturni, sportsko-rekreacijski i zabavni programi.

Mjesto bogate tradicije, povijesti i sjedište Čakavskog sabora, Žminj je poznat i po svom specifičnom govoru koji je Ministarstvo kulture uvrstilo na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske.

Iz godine u godinu Žminj prerasta u pravo turističko odredište, ucrtano na popis „must see“. Od početka ove godine do konca kolovoza na području Žminjštine zabilježeno je 61.913 noćenja, što je 16,5 posto više nego prvih osam mjeseci prošle godine. Po broju turističkih dolazaka, kojih je ove godine bilo 7.084, bilježe rast od čak 20,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Struktura gostiju koji posjećuju Žminjštinu je 56,70% iz Njemačke, 7,25% iz Austrije, 5,23% iz Nizozemske i 4,00% iz Belgije

Pin It on Pinterest