Pula obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

 

U Puli je danas, u organizaciji Sigurne kuće Istre i Udruge žena, uz sudjelovanje djelatnika Policijske uprave istarske, sada već tradicionalnim mimohodom i puštanjem u zrak tamnih balona, obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Hrvatski Sabor je 2004. godine, na prijedlog Vlade RH, današnji dan proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tragični događaj od 22. rujna 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njenu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković.

Mimohodu, koji je krenuo s Foruma, Ulicom Sergijevaca, preko Portarate do Narodnog trga pridružili su se učenici, studenti, predstavnici institucija s područja Istarske županije i Grada Pule i brojni građani. Sudionici su nosili transparente s porukama, a  mimohod je završio na simboličan način, puštanjem u zrak crnih balona, koji predstavljaju žene koje su ubijene kao žrtve obiteljskog nasilja u Hrvatskoj.

Paralelno s mimohodom, na tržnici na Narodnom trgu, Policijska uprava istarska i Sigurna kuća Istra postavili su info-punkt, na kojem su se građani mogli informirati o problematici nasilja nad ženama te radom institucija za pružanje podrške žrtvama.

U sklopu aktivnosti povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Policijska postaja Buje-Buie će danas od 16 do 19 sati, u suradnji sa Udrugom ”Žene Bujštine”, održati info punkt u Gradu Buje, s ciljem senzibiliziranja građana na problematiku nasilja nad ženama.

Pin It on Pinterest