Župan Flego održao koordinaciju s gradonačelnicima

 

Istarski župan Valter Flego održao je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, koordinaciju s gradonačelnicima kako bi razgovarali o nekoliko tema od zajedničkog interesa. Sastanku su prisustvovali i zamjenici župana Sandra Ćakić Kuhar i Fabrizio Radin, ovlaštenik župana Valerio Drandić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić, zapovjednik i predsjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac i Valter Dradić, te direktor ŽCGO Kaštijun Darko Višnjić.

Jedna od točaka dnevnog reda odnosila se na protupožarnu sezonu i plan nabave nove opreme u vatrogastvu Istre o čemu su govorili zapovjednik Kozlevac i predsjednik Drandić. Zapovjednik je, tom prilikom, napomenuo kako sa zadovoljstvom može potvrditi da je sezona odrađena na najbolji mogući način. Sve što se događalo, kazao je, istarski su vatrogasci riješili promptno.

„Od početka godine imali smo 3037 intervencija, od čega 451 požar na otvorenim prostorima. Većina intervencija, njih 2024 dogodile su se tijekom ljeta“, istaknuo je Kozlevac ujedno se zahvalivši Županiji, istarskim gradovima i općinama na dugogodišnjoj podršci i financijskoj pomoći.

Župan Flego iskoristio je priliku da se još jednom zahvali istarskim vatrogascima na svemu što čine, ne samo u sezoni već tijekom cijele godine te je izrazio ponos što se Istra može pohvaliti najorganiziranijim sustavom u Hrvatskoj.

Glede plana nabave nove opreme, Kozlevac je rekao kako je prosjek starosti vozila u Istri 18,7 godina te će se sukladno potrebama područnih vatrogasnih zajednica pristupiti zajedničkoj nabavi određenih vozila. Predsjednik VZ Drandić je dodao kako se razgovaralo s potencijalnim bankama, onim komercijalnim te HBOR-om, oko mogućnosti kreditiranja s kamatnom stopom do 2 posto, na rok otplate od 10 godina. Procedura bi bila objedinjena, odnosno VZ Istarske županije raspisala bi zajedničku javnu nabavu za potrebnu opremu, a pojedinačne područne vatrogasne zajednice bi otplaćivale svoje dijelove, uz prethodnu suglasnost gradskih, odnosno općinskih vijeća.

Na koordinaciji je predstavljen i projekt „Digitalizacija radiološke dijagnostike u Istarskim domovima zdravlja“. Cilj projekta, naglasio je župan Flego, je obnova i osuvremenjivanje radiološke dijagnostike, koja je iznimno važna za ukupnu kvalitetu zdravstvene zaštite u Istri.

„Želimo imate umrežen sustav, koji će biti kompatibilan u svim ispostavama. Na taj ćemo način dodatno unaprijediti i modernizirati zdravstvo u županiji te ga učiniti kvalitetnijim na dobrobit svih naših građana“, rekao je istarski župan.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja iznio je stanje radiološke dijagnostike u Istarskim domovima zdravlja objasnivši kako su klasični RTG uređaji u svim ispostavama IDZ, osim Pule, analogni i vrlo stari. Što se, pak, tiče RTG dijagnostike zuba ona postoji u svim ispostavama, dok Ortopan ( panoramski snimak zubala)  ima samo Pula i koristi se za pacijente iz cijele županije. UZV uređaji su, s druge strane, novi i vrlo kvalitetni te postoje u svim ispostavama.

Projektom digitalizacije ostvarile bi se brojne prednosti poput dostupnosti radiološkog slikovnog materijala u svim ispostavama IDZ, povezivanja radioloških dijagnostika u Istri, mogućnosti slanja slikovnog materijala bilo gdje u svijetu, racionalizacije poslovanja, a smanjila bi se i potreba putovanja bolesnika do udaljenih specijaliziranih ustanova radi kontrolnih i ponavljanih pregleda.

„Istarski domovi zdravlja su proteklih godina intenzivno tragali za mogućnostima financiranja iz EU fondova, ali s obzirom na status Istre kao razvijene regije to nije bilo moguće iz sredstava koja su na raspolaganju RH“, pojasnio je Ivančić dodajući kako vrijednost projekta iznosi 8 milijuna kuna, a realizirao bi se u 3 faze te je pozvao gradove i općine da se u njega uključe.

Direktor Kaštijuna Darko Višnjić iznio je presjek trenutnog stanja ŽCGO-a, istaknuvši kako je završen probni rad te je u fazi ishodovanja uporabna dozvola. Gradonačelnici su iskazali zadovoljstvom dosadašnjim aktivnostima i naporima koje Županija ulaže smislu suvremenog gospodarenja otpadom i zaštite okoliša.

Na koordinaciji je predstavljen i rad Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Hoću-Mogu“ Pazin, koja jedina u Istri provodi Vojta terapiju.

Pin It on Pinterest