Predstavljanje knjige: E. Peinhopf – “Željeznice u Istri – nekad i danas”

 

Knjiga prof. Egberta Peinhopfa “Eisenbahnen in Istrien – einst und heute“ (Željeznice u Istri – nekad i danas” bit će predstavljena u petak, 13. listopada 2017. u 18.00 sati u dvorani Središnje knjižnice.

Uz autora, o knjizi će govoriti mag. Ludwig Zwickl, dr. sc. Tadej Brate i dr. sc Tamara Štefanac. Predstavljanje će moderirati David Orlović.

Ovo opsežno dijelo daje pregled povijesti željeznica na istarskom poluotoku. Osim trase pruge koja se još danas koristi (Divača – Pula), knjiga se dotiče i željeznice u pulskom arsenalu, legendarne uskotračne „Parenzane“ (Trst – Poreč), pruge Lupoglav – Štalije te koparsku prugu iz jugoslavenskoga razdoblja. Posebno poglavlje tretira nerealizirane projekte u pogledu željezničke izgradnje, kao i istarske tramvaje. Knjiga sadrži brojne povijesne fotografije, dokumente, planove i tehničke podatke koji daju kompleksnu sliku 140 godina željeznica u Istri.

Autor knjige Egbert Peinhopf, nastavnik u mirovini, oduvijek zaljubljenik u željeznice, posljednjih godina započeo je istraživanje na temu austro-ugarskih državnih željeznica. Prvi put posjetio je Hrvatsku 1960. (Krk), a zahvaljujući mnogobrojnim putovanjima željeznicom razvio je interes i za povijest istarskih i drugih željeznica na tlu današnje Hrvatske i Slovenije.

Predstavljanje knjige organizirali su Istarsko povijesno društvo – Società  storica Istriana i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Pin It on Pinterest