Osmi festival posvećen teranu i tartufima

 

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predstavljen je osmi po redu Festival terana i tartufa i program koji se očekuje, a predstavili su ga Načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović i direktorica TZ Motovun Iva Jeletić Prodan.

Festival koji je prepoznat i koji privlači posjetitelje u Motovun u drugoj polovici listopada održava se ovu subotu 21.10. od 12 sati. Festival terana i tartufa održava se osmu godinu za redom, a upravo je ova godina posebna zbog povratka terana „kući“.

Upravo ovaj Festival sinonim je za kvalitetne vinare i posebno dobre primjerke terana i mjesto susreta najboljih proizvođača proizvoda od tartufa, tvrtka koje se bave otkupom tartufa, prikaz najvećih primjeraka tartufa i druženja uz sve okuse i mirise koje nudi jesen.

„Motovun je kao destinacija priznata između ostalog po gastronomiji i enologiji. Tijekom cijele godine Motovun privlači brojne posjetitelje iz cijelog svijeta, a Festival terana i tartufa priznat je i prepoznat, pa tako i ove godine očekujemo veliku posjećenost. Veselimo se što je pitanje terana konačno riješeno, pa ovogodišnji festival predstavlja svojevrsno slavlje.“ rekao je načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović.

Festival svoja vrata otvara od 12 sati, a degustacija, druženje uz glazbu, kupnja raznih proizvoda i uživanje u društvu i glazbi predviđeno je do 20 sati. Kupnjom degustacijske čaše po cijeni od 40 kn, te bona od 5 kunagosti mogu kušati izložena vina. Najveći tartuf bira se u 15 sati, a posjetitelji će tijekom dana ocjenjivati najbolji teran po mišljenju publike, a svi koji glasaju mogu osvojiti i bogate poklon pakete.

„Zbog velikog broja posjetitelja ovogodišnja novost je što smo otvorili i izlagački prostor iza crkve pa vjerujemo da će posjetitelji prepoznati dodatni sadržaj. Iza crkve naći će se izlagači koji nisu povezani s teranom ili tartufima pa tako imamo slastice, suvenire i razne domaće proizvode. U šatoru imamo najveći broj vinara do sada, sveukupno deset od ukupno dvadeset i dva izlagača. Osim vinara imamo tvrtke koje se bave otkupom i preradom tartufa, slastice na bazi vina ili tartufa, suhomesnate proizvode,rakije, tjesteninu i naravno kuhinju koja tijekom dana priprema gastronomske delicije.“ Objasnila je direktorica Turističke zajednice Motovun Iva Jeletić Prodan.

Cijeli dan posjetitelji imaju prilike posjetiti izložbu fotografija „Priča o kamenu“ Udruge fotografa Fotovun koja se održava u galeriji Hotela Kaštel. Ovogodišnja novost je dječja radionica izrade tjestenine u sklopu Društva naša djeca od 14 do 17 sati. Program se odvija u šatoru pa bojazni od kiše nema. Iskusni i profesionalni kuhari vodit će brigu ogastroshowu i to s jelima na bazi terana i tartufa.

Brdo Veloga Jože uz posebnu energiju i najbolji terani ovu godinu Vas poziva da provedete nezaboravan eno i gastro doživljaj.

Pin It on Pinterest