Sastanak zaklada u Copenhagenu na temu Lokalne vlasti i filantropsko djelovanje

 

Upraviteljica Zaklade, Helga Možé Glavan, sudjelovala je na radnom sastanku zaklada i fundacija na temu „Lokalne vlasti i filantropska suradnja i djelovanje za međusektorska rješenja“ koja se prošli tjedan održala u Copenhagenu u Danskoj u organizaciji Europskog centra zaklada i Europske Mreže regionalnih zaklada.

Tridesetak predstavnika različitih organizacija, uglavnom Zaklada iz Europe, SADa, Velike Britanije razgovaralo je o tome kako osnažiti i povećati efektivna partnerstva između filantropije, lokalne vlasti i zajednica u ovo urbanizirano stoljeće a kako bi se u gradovima širila sinergijska rješenja kroz pravednu ekonomiju, socijalnu uključenost, okolišnu odgovornost i klimatske akcije. Tijekom dva dana sudionici su imali priliku učiti kako stvoriti prilike i uvjete za ta partnerstva, kako bi se rezultati širili direktno iz inovativnih praksi, no isto tako razmatrale su se postojeće prepreke i potrebe ali i međuprostor između partnerstva i provedbe UN ciljeva održivog razvoja do 2030. i Nove Urbane agende.

Nadalje, bila je to izvrsna prilika za poslušati odlično predavanje direktora Indijskog instituta za ljudska naseljaAromar Revi-a, vrsnog stručnjaka sa više od trideset godina interdisciplinarnog iskustva u javnoj politici i upravljanju, političkoj ekonomiji reforme, razvoja, tehnologije, održivosti i ljudskih naselja, međunarodni praktičar, konzultant, istraživač i edukator. Njegov pregled globalnih zbivanja a u odnosu na UN ciljeve održivog razvoja do 2030. koje je pokazalo kako se kreće poslovni i tržišni svijet kroz godine i kakva su predviđanja za poslovni svijet do 2050. te kuda će se kretati kapital.

Zaključci sa ovog sastanka biti će upućeni kao inputi na Godišnju konferenciju BUID Programa German Marshall fonda koja se održava u studenom u SADu a na kojoj će se između ostalog razgovarati i o ovim tematikama.

Svi sudionici su uz radni dio imali i priliku posjetiti konkretne aktivnosti koje provodi neprofitna organizacija Realdania u Copenhagenu, koja već godinama uspješno stvara javno-privatne neprofitne projekte za bolji život u gradu različitih ciljnih skupina u raznim kvartovima kroz participativne procese uključujući sve zainteresirane ciljne skupine. Misija te organizacije je poboljšati kvalitetu života i benefit zajedničkih dobara kroz poboljšanja u izgradnji okoliša, odnosno kroz pametno urbano planiranje i izgradnju. Upravo je ta organizacija dobar primjer kako zaklade imaju mogućnost djelovati u zajednici, okupljati i spajati ljude, organizacije, institucije i lokalnu vlast.

Upraviteljica zaklade, Helga Može Glavan na tom je sastanku prezentirala aktivnosti koje Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva radi, te je primjer suradnje sa općinama i gradovima dobar primjer kako je moguće razvijati suradnju sa javnim sektorom, no isto tako, Tematski fond “Zajedno za zajednicu” dobar je primjer suradnje sa korporativnim sektorom, jer obično sve veće korporacije imaju svoje zaklade i natječaje, a ovo je dobar primjer sinergije i zajedničkog djelovanja prema zajedničkim ciljevima. Iako Istra nije velika, upravo su ovi inovativni sadržaji i način umrežavanja dobar primjer kojim se možemo pohvaliti u svijetu.

Pin It on Pinterest