Sponza – Vladi nedostaje vizije i odlučnosti

 

ZAGREB – „Vladi nedostaju jasna vizija, jasna razvojna strategija i odlučnost – odlučnost da se jasno odredi prema brojnim problemima, otvorenim pitanjima i  izazovima“, ocijenio je danas u Saboru predsjednik Kluba zastupnika IDS-PGS-RI Giovanni Sponza povodom podnesenog Godišnjeg izvješća o radu Vlade.

 Sponza je posebno naglasio nekoliko tema, odnosno negativnih i opasnih trendova koje Vlada ignorira. Na samom početku, upozorio je na jačanje ultrakonzervativnih inicijativa i skupina koje promoviraju društvenu isključivost i netoleranciju. – Najočitiji primjeri su, kaže Sponza, odugovlačenje oko kurikularne reforme, objavljen pa naprasno povučen krajnje neprimjeren Obiteljski zakon, osnovano Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje će 70 godina nakon 2. svjetskog rata raspravljati od tome je li ustaški režim bio zločinački ili nije te odgoda ratifikacije Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obitelji.

Svojim odnosom prema ovim temama Vlada pokazuje da nema snagu donošenja odluka i da se, na žalost, nema snage oduprijeti radikalnim konzervativnim skupinama koje žele ograničiti temeljna građanska prava i od Hrvatske napraviti zatvoreno društvo.

– Klub IDS-a, PGS-a i RI-a nastavit će se boriti protiv takvih tendencija i nastavit ćemo dizati glas protiv nacionalizma i isključivosti. Smatramo da su otvorenost, uključivost i suživot – civilizacijski standardi – standardi koje treba konačno prihvatiti kao vrhunske društvene vrijednosti. Apeliram i na Vladu i na dobar dio zastupnika – nemojte zatvarati oči pred stvarima koje Hrvatsku vraćaju unazad!

Govoreći o vanjskoj politici, Sponza je napomenuo da ustavno uređenje Hrvatske od predsjednice države i predsjednika Vlade, kao sukreatori vanjske politike zahtijeva međusobnu suradnju. – Međutim, Hrvatska danas ima dvije različite vanjske politike, naglasio je Sponza dodajući da „umjesto  vanjske politike nesnalaženja, oklijevanja i lutanja Hrvatska treba kapitalizirati svoj geostrateški položaji i definirati jasnu, jedinstvenu vanjskopolitičku strategiju.“

Saborski zastupnik IDS-a osvrnuo se i na krizu u koncernu Agrokor, podsjetivši da je IDS podupro osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru. – Tražimo i od Vlade i od Izvanredne uprave da transparentno komuniciraju sa građanima i da nam svima prezentiraju jasnu projekciju razvoja situacije s kompanijom i konkretan plan sanacije te „gospodarske bombe“!.

Na kraju, Sponza je podsjetio predsjednika Vlade na njegov govor u Saboru prije točno godinu dana, gdje se zalagao za decentralizaciju nadležnosti na temelju načela supsidijarnosti. –  Vaše riječi ostale su mrtvo slovo na papiru, kazao je Sponza naglasivši da je Vlada uspjela donijeti zakone kojima nema ni slova „d“ od potrebne sveobuhvatne funkcionalne i financijske decentralizacije.

– Jedinice lokalne samouprave najbolje znaju koje su potrebe njihovih građana i zajednice i zato im treba omogućiti da kroz funkcionalnu i financijsku decentralizaciju maksimalno razvijaju svoje sredine, te da za svoje poteze i politike preuzmu i puno odgovornost.

Svoj govor o ocjeni rada Vlade u protekloj godini, Sponza je zaključio s konstatacijom da je iz svega navedenog vidljivo da Vladi nedostaje vizije i odlučnosti.

– Nema jasnog smjera, nema gledanja u budućnost, nema ni zajedničkog djelovanja koje je Vlada najavila. Niti jedna ozbiljna reforma ili promjena nije započeta, a kamoli  provedena. O ozbiljnim temama vezanim uz rast konkurentnosti gospodarstva ili olakšavanje procesa investicija premalo se raspravlja, ali zato na dnevnom redu imamo ideološke teme, koje bi se u zemljama s razvijenim institucijama riješile u pet minuta.

Zaključio je da „s obzirom na nepostojanje strateškog promišljanja i sveobuhvatnih rješenja, kao i na nedostatak hrabrosti da se povuku odlučni i nedvosmisleni potezi, samo jedno je sigurno – opet propuštamo priliku izgraditi društvo, institucije i povrh svega, svoje gospodarstvo!

Pin It on Pinterest