Promocija romana “Iskupljeni princ” Vladimira Papića

 

Roman Iskupljeni princ pulskog autora Vladimira Papića bit će predstavljen u ponedjeljak, 23. listopada 2017. u 18 sati u dvorani Središnje knjižnice. O knjizi će uz autora govoriti Vanesa Begić i Valter Roša.

Vladimir Papić rođen je u Beogradu. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Beogradu i Tel-Avivu. Srednju ekonomsku školu završio je u Puli. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli smjer – Hrvatski jezik i književnost- Povijest. Živim i radi u Puli kao profesor hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Tijekom rada u prosvjeti pokrenuo je radionice kreativnog pisanja koje su iznjedrile pet e-knjiga s učeničkim pričama, među kojima su neke nagrađivane na državnoj razini. Radionice kreativnog pisanja vodio je i u sklopu Art&Music festivala u Puli 2014. godine, kao i u sklopu Bloomsdaya u Puli 2016. godine. Radionica o poznatom irskom piscu također je iznjedrila e-knjigu (možete je pogledati ovdje). Zbirka priča Navijam za tebe ušla je u uži izbor za Nagradu Prozak 2016. godine te je u travnju 2017. objavljena kao e-zbirka u nakladi Studija TiM iz Rijeke. Priča Sretna osvojila je prvo mjesto na međunarodnom natječaju koji je organizirao časopis NEMA u travnju 2017., a priče Sanjin ili optimizam i Kad se prašina napokon slegnula ušle su u finale književnog natječaja Slavko Kolar – Satira 2015. i 2016. godine. Priča Nismo dobrodošle uvrštena je u međunarodnu zbirku Vilinska priča, dok je priča Svatko za sebe ušla u finale natječaja Zlatko Tomičić. U svibnju 2017. izdan mu je prvi roman Iskupljeni princ u nakladi Nove Poetike.

Magični realizam je književno-umjetnički smjer gdje se elementi fantastike isprepliću sa stvarnošću, poistovjećujući se na taj način s njom i tvoreći skladnu cjelinu zasnovanu na objektivnom odnosu. Iza ove enciklopedijske definicije toga pravca može se iščitati puno toga o raznim romanima isto toliko raznih autora koji su nastajali kroz različite epohe, a elemenata magijskog realizma ima i u netom objavljenoj knjizi Vladimira Papića, profesora hrvatskog jezika i književnosti koji predaje u Osnovnoj školi Šijana. Ovaj ambiciozan profesor, koji je s učenicima najprije u OŠ Monte Zaro, potom Centar te sada u OŠ Šijana realizirao e-knjige njihovih pripovijedaka te čiji učenici dobivaju nagrade i priznanja za kreativno pisanje, sada se i sam predstavio kao pisac, autora proznog ostvarenja „Iskupljeni princ“ gdje ima elemenata magičnog realizma u simbiozi s egzistencijalizmom. Roman sadrži nekoliko priča koje se u biti nadopunjavaju poput mozaika, gdje se isprepliću bajkoviti elementi, taj magični realizam, kao i egzistencijalizam, na ponekad filmski način. Realno i fantastično, bajkovito jednostavno se kombiniraju i nadopunjavaju, gdje dolaze do izražaja različiti aspekti postojanja i ljudske potrage za nečim bitnim, a gdje se opet pokazuje da ništa nije onako kako nam se čini, zapisala je Vanesa Begić u svom osvrtu.

Pin It on Pinterest