Veliki potencijal za suradnju Istarske županije i regije Malopolska

 

Predstavnici Istarske županije danas su održali sastanak s predstavnicima poljske regije Malopolska, koji se nalaze u dvodnevnom posjetu Istarskoj županiji. Sastanku u sjedištu Istarske županije u Puli nazočili su zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić, stručna suradnica Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić, stručne suradnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Ivana Dragišić i Anica Dobran Černjul, zamjenik maršala regije Malopolska Wojciech Kozak, direktor odjela za obrazovanje i strukovno obrazovanje Dariusz Styrna, zamjenik pročelnika Ureda odbora regije Malopolska Dawid Puszko, zamjenik pročelnika Odjela za europske fondove Bartosz Zaborski, voditeljica tima Regionalnog opservatorija regije Malopolska Agnieszka Gorniak te direktor Bolnice za rehabilitaciju u Krzeszowicama Andrzej Osiniak.

„Prijateljstvo s regijom Malopolska traje već niz godina i konkretizirano je u mnogim projektima i susretima, kao i u potpisivanju Sporazuma o suradnji 2013. godine. Istarska županija izrazito je otvorena za suradnju s uspješnom regijom poput Malopolske s kojom imamo mnoge sličnosti te vjerujem da ćemo i u narednom razdoblju realizirati zajedničke razvojne projekte na obostrano zadovoljstvo“, naglasio je zamjenik župana Radin.

Zamjenik maršala regije Malopolska Wojciech Kozak na sastanku je istaknuo veliki uspjeh svoje regije u povlačenju sredstava iz europskih fondova te mišljenje kako je njihova obveza i zadovoljstvo podijeliti svoja iskustva s drugim regijama, a sve u cilju uspješnije zajedničke Europe. „I prijašnji susreti s predstavnicima Istarske županije dokazali su vrlo plodnu suradnju na europskim projektima, stoga želimo s Vama nastaviti u istom smjeru“, izjavio je zamjenik malopolskog maršala Kozak.

Na sastanku se razgovaralo o konkretnim oblicima suradnje na području kulture i zdravstvenog turizma te upravljanju i provođenju europskih projekata. Razgovaralo se i o mogućnostima partnerstva u projektima iz Programa prekogranične suradnje Interreg te Programu razmjene studenata Erasmus

Predstavnici Istarske županije upoznali su delegaciju Malopolske sa mogućnostima na polju kulturne baštine koja pripada razdoblju austrougarske vladavine, ali i istaknutim Poljacima koji su živjeli i stvarali u Istri, a što predstavlja mogućnost promocije kulture u obje regije kao i jačanja imidža Istre kao kulturne i turističke destinacije. Također, predstavljene su mogućnosti razmjene iskustava na području zdravstvenog turizma, te stručnog usavršavanja medicinskog osoblja u jednoj od najuspješnijih bolnica u Hrvatskoj „Prim.dr.Martin Horvat“ u Rovinju, kao i u Bolnici za rehabilitaciju u Krzeszowicama koja ima tradiciju pružanja zdravstvenih usluga više od dvjesto godina. U okviru Programa prekogranične suradnje Interreg prepoznate su s obje strane mogućnosti za partnerstvo u projektima kulturnog turizma te je dogovoren skorašnji susret predstavnika Županije i regije Malopolska kako bi se dogovorila detaljnija suradnja.

Zaključno, predstavnici obje regije utvrdili su kako postoji veliki potencijal za daljnju suradnju, ali i značajni resursi na područjima od zajedničkog interesa te da će se u narednom razdoblju ubrzati koraci kako bi se sve dogovoreno i konkretiziralo.

Po završetku sastanka, Malopolski su predstavnici krenuli u obilazak gradilišta nove Opće bolnice Pula, nakon čega će se upoznati s radom Sveučilišnog kampusa i projekta nadogradnje istog, Kućom istarskog maslinovog ulja i brodogradilištem Tehnomonta, dok je za sutra predviđen posjet tvrtki Infobip u Vodnjanu, susret s predstavnicima Grada Poreča i posjet Institutu za poljoprivredu i turizam te predstavljanje manifestacije Vinistra.

Pin It on Pinterest