Ekipa ‘ISTRIJANE’ – PONOVNI DRŽAVNI PRVACI HRVATSKE U BOĆANJU ZA OSOBE S INVALIDITETOM

 

Ekipa ‘ISTRIJANA’-e u sastavu Adriano Stihović (Lindar), Sabina Brezac (Valbandon), Marina Relic (Kanfanar) i Emir Jahović (Ližnjan), državni su prvaci u boćanju za osobe s invaliditetom, sa upravo odigranog državnog prvenstva u Poreču u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Zlatna ekipa ‘ISTRIJANA-e’ došla je do prvog mjesta bez izgubljene utakmice.

Prvenstvo je bilo namijenjeno boćarskoj kategoriji BC5, u kojoj se igra isključivo u ekipama bez obzira na stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja.

Ekipa BKOSIŽ ‘ISTRIJANA’ inače je bila i prvak Hrvatske u navedeno kategoriji BC5 i prošle 2016. godine.

Ekipu ‘ISTRIJANE’ u Poreč su vodile trenerica Kluba Zvjezdana Grganja iz Banjola i dopredsjednica Kluba, Nives Lukšić.

Čestitamo pobjednicima Ekipe ‘Istrijane’ iz Poreča, uz želje za još mnogo sličnih rezultata!

U privitku dostavljamo slavljeničku fotografiju naših državnih prvaka iz Poreča!

Iskreno zahvaljujemo Gradu Pazinu, Općini Kanfanar, Općini Ližnjan, Općini Fažana, Gradu Pula, Sportskoj zajednici Grada Pule, Sportskoj zajednici Istarske županije i Društvu distrofičara Istre, na bezrezervnoj pomoći i potpori, za pripreme i sudjelovanje na prvenstvu u Poreču.

Paralelno sa održanim državnim prvenstvom, član i članica našeg Kluba, Davor Komar i Melisa Osmanović natječu se na devetodnevnom Europskom prvenstvu u boćanju za osobe s invaliditetom u Portugalu, u paru i pojedinačno. Komar i Osmanović u Portugalu nastupaju kao članovi Hrvatske boćarske reprezentacije. Od istih se u Portugalu očekuje visoki plasman  minimalno među prvih pet mjesta u paru, ali i u pojedinačno. Inače su Komar i Osmanović ostvarili pravo na sudjelovanje na svjetskom prvenstvu u Liverpulu slijedeće 2018. godine, gdje po pozivu sudjeluje maksimalno 16 najjačih svjetskih boćarskih reprezentacija.

Europsko prvenstvo završava u četvrtak 02. studenog 2017. godine, a dvoje naših najtrofejnijih Hrvatskih boćara, sa prvenstva putuje direktno u Požegu na KUP Hrvatske pojedinačno, koje će se održati 03.-04- studenog 2017. godine, gdje također očekujemo minimalno dva plasmana među prva tri mjesta.

Nakon KUP-a u Požegi, slijedi završno 4. kolo prvenstva Hrvatske koje će se održati u domaćinstvu našeg Kluba u Puli 18. studenog 2018. godine u sportskoj dvorani Osnovne škole ‘Veli Vrh’.

O KLUBU

Boćarski klub osoba s invaliditetom Istarske županije ‘Istrijana’ (BKOSIŽ ‘ISTRIJANA’), je dobrovoljna, nestranačka, neprofitno interesna sportska Udruga osoba s invaliditetom, upisana u registar udruga Republike Hrvatske, čiji se članovi/ice bave boćanjem za osobe s invaliditetom, a ujedno smo i najtrofejniji boćarski Klub osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, sa osvojenih 127 pehara/medalja za 1, 2 i 3 mjesta na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima od 2006. godine.

O BOĆANJU ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Boćanje za osobe s invaliditetom dvoranski je jedini paraolimpijski sport kojim se mogu službeno – profesionalno ‘baviti’ isključivo osobe sa najtežom vrstom invaliditeta, odnosno sa 100% tjelesnim oštećenjem ruku i nogu. Boća se specijalnim kožnim boćama punjenim specijalnom smjesom/pijeskom (promjera cca 9 centimetara i težine cca 30 dkg).

Boćanje se dijeli na 4 paraolimpijske kategorije; BC1 (boćari oboljeli od cerebralne paralize kojima boće priprema i dodaje asistent), – BC2 (boćari oboljeli od cerebralne paralize koji boćaju samostalno), – BC3 (boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu), – BC4 (najzahtjevnija i najzastupljenija kategorija namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta (distrofija mišića, multipla skleroza, tetraplegija…) koji boćaju samostalno).

Postoji i ‘ne-paraolimpijska’ kategorija BC5, namijenjena osobama s invaliditetom, bez obzira na njihov stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja.

BKOSIŽ ‘ISTRIJANA’

Pin It on Pinterest