Mirisi i okusi jeseni zavladali Brtoniglom povodom Dana gljiva

 

Brtonigla, protekloga je vikenda proslavila tradicionalne Dane gljiva.

Sve je započelo u subotu 28.listopada, kada su se prisutnima obratili Željko Ružić, predsjednik gljivarske udruge Boletus iz Brtonigle (organizator manifestacije) i Paolo Klarić, načelnik općine Brtonigle, koji se i prije obnašanja funkcije načelnika, aktivno uključivao u organizaciju manifestacije i sam rad udruge.

Uz riječi zahvale svima onima koji su doprinjeli organizaciji manifestacije, istaknuli su veliko zadovoljstvo što se manifestacija već petnaest godina za redom održava u Brtonigli, te su najavili nadolazeći dvodnevni program.

Uslijedio je prijem 17 gljivarskih društava s ukupno 140 učesnika s područja Hrvatske, Slovenije i Italije, koji su se natjecali u branju gljiva.

Nakon trosatnoga branja i ocjenjivanja komisije, uslijedila je dodjela nagrada i priznanja kako slijedi:

 

KATEGORIJA NAJLJEPŠA KOŠARA

1.Udruga SNEŽKA – Dobrovce (Slovenija)

 

KATEGORIJA NAJVEĆA GLJIVA

  1. Udruga SNEŽKA – Dobrovce (Slovenija)
  2. Udruga BRESADOLA – Trst (Italija)

 

KATEGORIJA NAJLJEPŠA GLJIVA

  1. Udruga SUNČANICA – Samobor (Hrvatska)
  2. Udruga SEŽANA –  Sežana (Slovenija)

 Ujedno, su dodijeljena priznanja svima onima koji su svih 15 godina aktivno sudjelovali u organizaciji manifestacije.

Nakon dodijele, posjetitelji su uživali u raznim jelima iz gljivarskog kotlića, čiji prihod, će se usmjeriti najpotrebnijima s područja Brtonigle.

 

 

Gljivarski kotlić se pripremao i u nedelju, 29. listopada kada je održano Međunarodno natjecanje u pripremi istoga, na kojemu osim gljivarskih društava, natjecali su se i čelni ljudi pojedinih općina i gradova s područja Bujštine.

Najbolji gljivarski kotlić pripremio je Paolo Klarić, načelnik Općine Brtonigle, dok u  kategoriji gljivarskih društava prvu nagradu je osvojila, kako su je sami nazvali, „koalicija Hrvatske i Slovenije“ sačinjena od GD Sunčica iz Samobora (Hrvatska) i GD Snežka iz Dobrovce (Slovenija).

Nagrada i priznanja je uručila Giuseppina Rajko, zamjenica župana iz redova Talijanske nacionalne manjine.

Tijekom dva dana manifestacije bila je otvorena izložba gljiva sa ukupno 150 primjeraka, među koji su se nalazile i neke vrlo rijetke i vrlo otrovne gljive.

Što se tiče plesne animacije, glavnu riječ je imala LIV udruga sa Wild country dancerima, koji su priredili vrhunsku zabavu u country stilu.

Dodatna zabava je bila osigurana od strane Anelida i Alfa Time Banda koji su resplesali i raspjevali prisutne.

Cijeli događaj imao je prepoznatljiv jesenski štih kojemu su doprinijeli i štandovi koji, uz ostalo, su nudili razne jesenske proizvode, a prigodnu jesensku atmosferu upriličili su i polaznici brtoniškog vrtića i osnovnih škola, koji su izložili svoje tematske radove.

Pin It on Pinterest