14.Dani vokalne glazbe – ”Brajši u spomen”

 

Četrnaesti  Dani vokalne glazbe – “Brajši u spomen”,  pod pokroviteljstvom Grada Pule, Ministarstva kulture RH i Turističke zajednice  Grada Pule, i ove će se godine tradicionalno održati u Domu hrvatskih branitelja, u subotu, 4. studenog 2017.g s početkom u 19,00 sati.

Subotnji svečani koncert uveličati će gosti iz Republike Makedonije, – Crkveni zbor ”Sv. Jovana Kukuzela iz Vinica,  a raznovrsnim programom predstaviti će se i MZ GD ”Sokol” iz Buzeta.

Vokalna skupina KUD-a ”ZVIR” Jelenje iz Jelenja posebna je po svojem načinu izvođenja, a podmladak KUD-a ”Uljanik”  će nam se predstaviti sa najpoznatijim istarskim plesovima balunom i mantinjadom,  Ženski zbor Matice umirovljenika iz Pule ”Zlatne godine” pokazat će nam da tko pjeva  u duši je uvijek mlad, i naravno tu su i domaćini-organizatori MZ KUD-a ”Matko Brajša Rašan”.

Kao i svake godine, zborski  će sudionici izvesti po jednu Brajšinu skladbu te na kraju susreta tradicionalno otpjevati istarsku himnu Krasna zemljo, a gosti koji nisu zbor izvesti će prikladnu točku vezanu za Istru i  istarsku ljestvicu.

KUD “Matko Brajša-Rašan” započeo je s organizacijom programa “Brajši u spomen” u rujnu 2004.g. i susret je već prvu godinu polučio veliki uspjeh, i potvrdio ga na susretima koji su se i narednih godina održali pred prepunom dvoranom Doma hrvatskih branitelja.

Susret pjevačkih zborova pod nazivom “Brajši u spomen” okuplja zborove iz različitih gradova hrvatske i europskih zemalja. Zborovi na repertoaru imaju po jednu skladbu skladatelja M. Brajše Rašana i skladbe po vlastitom odabiru. Partiture svih izvedenih skladbi se kopiraju, uvezuju i poklanjaju svim zborskim sudionicima manifestacije – što doprinosi popularizaciji kako istarskih skladatelja, tako i skladatelja iz onih krajeva iz kojih gostujući zborovi dolaze.

Svečanost se završava zajedničkom pjesmom, zakuskom i druženjem članova zborova i njihovih dirigenata.

Matko Brajša Rašan utrnuo je put istarske glazbe sa zapisivanjem istarskih napjeva i cilj domaćina ove tradicionalne svečanosti, KUD-a “Matko Brajša Rašan”, je sačuvati spomenutog skladatelja od zaborava.

Na taj način čuvamo i od zaborava naš jedinstveni istarski glazbeni idiom, i imamo prigodu prezentirati i promovirati  istarsku ljestvicu koja je  uvrštena na  UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne  baštine.

Ulaz na koncert je slobodan.

Pin It on Pinterest