Projekt valorizacije brijunskih maslinika – FORENZIKA MILENIJSKIH MASLINA

 

Sektor za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore, Agronomski fakultet Zagreb, Uljara Palunko iz Fažane i Javna ustanova Nacionalni park Brijuni pozivaju Vas da popratite rad prve studijske grupe za istraživanje sorata i podrijetla milenijskih maslina na brijunskom otočju u petak, 3. studenog 2017., od 14.30 do 17.00 sati.

Riječ je o hvalevrijednom projektu utvrđivanja stanja i starosti maslinika u NP Brijuni i Fažani s projekcijom brendiranja brijunskog maslinovog ulja.

Voditelj tog jedinstvenog dvodnevnog projekta je prof. dr.sc. Đani Benčić, predstojnik Zavoda za voćarstvo i maslinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Radna posjeta njegovih 30-tak najbližih znanstveno-nastavnih suradnika, studenata na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju, novinara i javnih zagovaratelja, predviđa uzorkovanje plodova s 15-tak najstarijih stabala i berbu maslina na Brijunima te upoznavanje s procesom prerade maslina u djevičansko hladno-prešano maslinovo ulje u uljari Palunko u Fažani.

Za vrijeme trajanja rada studijske skupine, znanstveni savjetnici Instituta Ruđer Bošković obaviti će uzorkovanje najstarijih maslina na Brijunima, u Fažani i Valbadonu s ciljem utvrđivanja
približne starosti AMS 14 C metodom i moguće zaštite tih milenijskih stabala. Nekoliko mjeseci poslije “odležavanja”, od uzoraka tog ulja organizirat će se prvo stručno i sommelijersko ocjenjivanje maslinovog ulja dobivenog od milenijskih stabala na Brijunima. O toj svojevrsnoj maslinarskoj forenzici i stvaranju brenda maslinovog ulja s Brijuna produkcijska kuća Nove boje medija iz Zagreba snimiti će dokumentarni film koji će se početkom iduće godine prikazati europarlamentarcima u Briselu i europskoj gastronomskoj javnosti.

Polazak broda iz Fažane za Veliki Brijun je u 14.30 sati.

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite gospodinu Josipu Kelemenu, koordinatoru projekta valorizacije brijunskih maslinika na mobilni telefon 091 152 0529.

Pin It on Pinterest