Predstava MIZANTROP sutra u INK

 

Predstava MIZANTROP iz produkcije HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka, uprizoriti će se na daskama INK u srijedu, 8. studenoga 2017. godine u 20 sati.

AUTOR: Jean-Baptiste Poquelin Molière

REDATELJ: Igor Vuk Torbica

IGRAJU:  Jerko Marčić, Leon Lučev, Jasmin Mekić / Nikola Nedić, Katarina Bistrović Darvaš, Marija Tadić, Olivera Baljak, Dražen Mikulić, Davor Jureško

Lako bi bilo promatrati Alcestea kao tragičnu figuru, koja zbog neobuzdane pravdoljubivosti i urođene strasti da govori istinu, na kraju biva ostavljen samim i izopćenim iz društva. Mi smo pak u radu na ovoj predstavi pronašli razloge pitati se: nije li moguće da je Alcesteova priroda, samo jedna autentičnija, originalnija i interesantnija maska od svih mogućih maski onog ili ovog našeg vremena. Dakako, ne sporeći da niz britkih kritika koje Alceste upućuje društvenoj hipokriziji blistaju oštricom pronicljive analize i pravičnog argumentiranja. Mene je ipak zanimao sam čovjek iza svega toga, polje i centar iz kojeg njegovi “drajvovi” izlaze, kao i pitanje o tome je li istina isključivo moralna kategorija, nešto što se jednoobrazno prihvaća kao čovjekovo dobro svojstvo. Priliku za to, dao je, vjerujem, sam Moliѐre spretnim, majstorski ambivalentnim odnosom prema ovom liku. Upravo zbog ovakvih višeznačnosti njegovog pisanja, ključno je pitanje trebamo li se danas Moliѐreovim komedijama opušteno smiješiti ili ih sagledati u svjetlu analize kolektivne malignosti društva.

( photo; HNK )

Pin It on Pinterest