Zlatna kuna za M Adler D, Hempel i Valamar

 

Na temelju godišnjih financijskih izvještaja, najuspješnija istarska tvrtka u kategoriji malih poduzeća u 2016. godini je M Adler D d.o.o. iz Marčane, u kategoriji srednjih poduzeća to je Hempel d.o.o. Umag dok je u kategoriji velikih poduzeća najuspješnija Valamar Riviera d.d. Poreč.

Ove tvrtke za svoje su iznimne poslovne rezultate nagrađene ovogodišnjim plaketama HGK Županijske komore Pula „Zlatna kuna“. Svečana dodjela i sjednica gospodarskog vijeća Županijske komore Pula pod predsjedavanjem predsjednice ŽK Pula Jasne Jaklin Majetić održana je 07. studenog u porečkoj Villi Polesini pred brojnim okupljenim poduzetnicima i predstavnicima javnog sektora.

Jasna Jaklin Majetić, zajedno sa županom Valterom Flegom te gradonačelnicima Poreča i Umaga LorisomPeršurićem i VilijemBassaneseom uručila je Zlatne kune predstavnicima nagrađenih tvrtki pritom istaknuvši kako su dobitnici ovog prestižnog priznanja od prije 20 godina i danas uspješne tvrtke.

Milena Knežević Učkar, predstavnica tvrtke M Adler D izrazila je svoje zadovoljstvo nagradom, kazavši kako je riječ o prvom priznanju za ovu mladu tvrtku.

– Naša tvrtka jedini je licencirani proizvođač vojne opreme A kategorije u Hrvatskoj i regiji te naše proizvode izvozimo u gotovo cijeli svijet. Tvrtka trenutno zapošljava 18 zaposlenih. Priznanje Zlatna kuna za nas zaista mnogo znači baš iz razloga jer smo mlada tvrtka koja je još u zaletu te će nam to svakako biti pravi poticaj za daljnje poslovanje i razvoj – istaknula je Milena Knežević Učkar.

Umaškom Hempelu pak, ovo nije prva Zlatna kuna te je direktor Nerio Perić u prigodnom govoru kazao kako je lakše dobiti nagradu nego čak 63 godineopstati na tržištu. Podsjetimo, počeci proizvodnje u Hempelu započinju 1954. godine kada je proizvodni program bio usmjeren na proizvodnju podvodnih boja, no od 1961. godine proširen je asortiman proizvodnje tvornice što je omogućilo dodatni plasman proizvoda u brodograđevnoj industriji. Nerio Perić stoga je posebno zahvalio Gradu Umagu na podršci te svim poslovnim partnerima i zaposlenicima.

Potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove u Valamaru, Ivana Budin Arhanić u prigodnom je govoru po preuzimanju Zlatne kune istaknula kako je Valamar ušao u top deset najvećih tvrtki u Hrvatskoj.

– Počašćeni smo što smo ovo priznanje dobili drugu godinu zaredom, a prvi smo puta za Zlatnu kunu nominirani i na nacionalnoj razini. Smatramo kako je u Istri teško biti najbolji, a pogotovo pobijediti u zaista jakoj konkurenciji – kazala je Budin Arhanić.

Svečanoj dodjeli Zlatne kune prethodila su izlaganja direktora ŽK Pula Damira Sirotića i dekana Fakulteta ekonomije i turizma Sveučilišta u Puli dr.sc. Roberta Zenzerovića o gospodarskim pokazateljima u Istarskoj županiji.

– U 2016. godini obradili smo podatke za 9724 trgovačka društva koje su članice HGK. Generalno gledajući, pokazatelji su dobri. U odnosu na 2015. godinu ostvareno je milijardu kuna većeg ukupnog prihoda. Porasli su i rashodi međutim ukupna bilanca je pozitivna. Iskazana je dobit od 2.2 milijarde kuna, ona je u odnosu na prethodnu godinu nešto manja ali je je to iz razloga što je 2015. netipična godina zbog preuzimanja koja su se dogodila u istarskom gospodarstvu – kazao je Damir Sirotić dodavši kako su gospodarski subjekti u Istri u 2016. godini zapošljavali 46 tisuća radnika.

U skladu s time, dr.sc. Robert Zenzerović istaknuo je kako je vodeća djelatnost prema prihodima u Istarskoj županiji prerađivačka industrija koja je ostvarila 8.1 milijardu kuna prihoda. Slijedi je djelatnost trgovine, a tek na trećem mjestu je sektor hotelijerstva. Zenzerović se osvrnuo i na investicije kazavši kako su one u odnosu na 2015. porasle za 45 posto te kako u njima predvode hotelijeri s ukupnim iznosom od 840 milijuna kuna. Ipak, istaknuo je problematiku nedostatka radne snage upravo u sektorima koji su najuspješniji.

U skladu s time, predsjednica ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić zaključila je kako moramo što kvalitetnije provesti reformu obrazovanja u suradnji s gospodarstvom, stvoriti nove obrazovne programe za kompetentnu radnu snagu koja će svojim proizvodima i uslugama visoke dodane vrijednosti biti prisutna i na najzahtjevnijim izvoznim tržištima.

– Konkurentnost radne snage danas podrazumijeva kompetentnog zaposlenika pripremljenog za tržište rada koje je usmjereno na izvoz, stručnjake koji su dobro plaćeni za svoj posao i motivirani za daljnje učenje i razvoj, a u tome će veliki doprinos dati ozbiljni poslodavci i članovi Gospodarskog vijeća kreirajući zajedno sa školama i Sveučilištem programe primjerene suvremenom gospodarstvu – zaključila je Jaklin Majetić.

Pin It on Pinterest