U petak 17. studenog 2017. i Općina Medulin podiže palac za Palčiće

 

17. studenog Međunarodni je dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Prvi je puta obilježen 2011. godine u suradnji zaklada za brigu o novorođenčadi i prijevremeno rođenoj djeci iz Sjedinjenih Američkih Država, Europe, Afrike i Australije, te se svake godine nastavlja obilježavati raznim aktivnostima u cilju podizanja svjesnosti cjelokupne javnosti o specifičnim potrebama prijevremeno rođene djece i njihovih obitelji.

Na medulinskoj će se rivi zahvaljujući inicijativi medulinskih članova pulske podružnice Kluba roditelja nedonoščadi Palčići, ovoga petka, 17. studenog 2017. godine u 17 sati upaliti ljubičasta ukrasna rasvjeta. Kako je upravo ljubičasta boja – boja Palčića, paljenjem ljubičaste dekorativne rasvjete u Medulinu obilježiti će se ovogodišnji Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Simbolično će se osvijetliti, dati vidljivost i podršku Palčićima, kojih se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 5 posto, odnosno oko 2.500 djece, a prijevremeno rođenje, tj. rođenje djeteta prije 37. tjedna trudnoće, vodeći je uzrok smrti novorođenčadi te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Problemima i potrebama te pomoći roditeljima nedonoščadi na našem području bavi se pulska podružnice Kluba roditelja nedonoščadi Palčići – prve takve udruge u Hrvatskoj. U cilju obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, pulska je podružnica Kluba Palčići i ove godine provela akciju doniranja opreme Odjelu neonatologije pulske Opće bolnice. U akciju Palčića se uključila i Općina Medulin donacijom 10 grijača bočica za mlijeko, čime se želi pomoći Odjelu u njezi i skrbi o nedonoščadi u prvim danima njihovog života.

Pin It on Pinterest