Vodič za restorane Gault Millau Austrija 2018. Istri ponovno dodijelio vrhunske ocjene

 

15. jubilej „Istra-Specijala“ u vodiču za restorane Gault Millau 2018.

Na vrhu među istarskim restoranima s tri kuharske kapice ponovno se našao restoran Monte iz Rovinja. Najbolji novi ulazak na ljestvicu imao je Deniz Zembo iz restorana hotela Amfiteatar iz Pule.

Kada su 2003. godine Turistička zajednica Istarske županije i njezina PR agancija ART RedaktionsTeam istarske restorane kao posebni dio uspjeli uvrstiti u vodič Gault Millau Austrija, to je tada još bila mala senzacija. Direktor ART-a dr. Wolfgang Neuhuber se prisjetio: „Prethodile su tomu tri godine uvjeravanja uprave Gault Millaua u nove gastronomske kvalitete Istre“. „Gourmet scena je u Hrvatskoj tada bila tek u začecima i nemoguće ju je usporediti s današnjim vremenima.“ No, tada je sve krenulo, prvi anonimni kušači su se uputili prema Istri i otada je taj jadranski poluotok postojani dio austrijskoga Gault Milaua.

Top gastronomija ima presudno značenje za goste s njemačkoga govornoga područja

„Za naše restorane i konobe su upravo te međunarodne ocjene od neprocjenjive vrijednosti!“, iz iskustva je kazao direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević. „Utoliko više što gosti iz Austrije i Njemačke jako cijene visoku razinu koju je naša gastronomija u međuvremenu postigla kao i zbog toga što dolaze više puta godišnje. Gurmani upravo u predsezoni i posezoni u velikom broju posjećuju naše restorane i konobe, za dobru kvalitetu su spremni izdvojiti i odgovarajući iznos novca, a hotele nam pune sve do studenoga.“

Ne smijemo zanemariti ni veliku vrijednost za imidž koja se postiže prisustvom u međunarodnim vodičima za restorane. Stoga su Ivošević i Neuhuber prije tri godine i osobno posjetili Michelin vodič u Parizu koji je od 2017. godine uz podršku hrvatskoga Ministarstva turizma uspješne istarske i hrvatske restorane uključio u svoj globalni test program.

Restoran Monte i u 2018. zauzeo istarski „broj jedan“

Najvišem odlikovanju u vodiču Gault Millau za 2018. još se jednom može veseliti restoran Monte iz Rovinja: Danijel i Tjitske Đekić još su jednom kao jedini istarski lokal počašćeni sa 17 bodova i 3 kuharske kapice („najveća kreativnost i kvaliteta, najbolja priprema jela“). Novakom godine proglašen je Deniz Zembo čijem restoranu hotela Amfiteatar je dodijeljeno 16 bodova (2 kuharske kapice), kao i restoran Marina iz Novigrada i Wine Vault Maistrinoga hotela Monte Mulini iz Rovinja. Maistra se može podičiti i direktorom za kuhinju Andyjem Gaskinom s po jednom kapicom za Brasserie hotela Adriatic i restoran Mediterraneo (Monte Mulini).

Kušači  Gault Millaua su po najmanje jednu kuharsku kapicu dodijelili za 24 restorana u Istri – pregled svih restorana možete pronaći u nastavku!

Teran Re 2008  vinarije Roxanich je „hrvatsko vino godine“

Na inicijativu ART RedaktionsTeama Gault Millau je u svoj vodič vina za 2018. godinu po prvi puta uvrstio četrnaest vinarija iz Hrvatske, od toga šest istarskih. Osim toga, Teran Re 2008 vinarije Roxanich iz Istre proglašeno je „hrvatskim vinom godine“: „Vino koje fascinira kao i vinar koji ga stvara, bravo!“ (citat Gault Millaua)

Pregled restorana s najmanje jednom Gault Millau kuharskom kapicom:

Istra

3 kapice, 17 bodova: Monte (Rovinj)

2 kapice, 16 bodova: Marina (Novigrad), restoran hotela Amifteatar (Pula), Wine Vault (Rovinj)

2 kapice, 15 bodova: Damir e Ornella (Novigrad), Pepenero (Novigrad), Pergola (Savudrija)

1 kapica, 14 bodova: La Grisa (Bale), San Rocco (Brtonigla), Toklarija (Buzet), Zigante (Livade), Čok         (Novigrad), Spinnaker (Poreč), Batelina (Pula), Brasserie hotela Adriatic (Rovinj), Puntulina       (Rovinj), Buščina (Umag)

1 kapica, 13 bodova: Morgan (Brtonigla), Miramare (Poreč), Sveti Nikola (Poreč), Milan (Pula),     Mediterraneo (Rovinj), Badi (Umag), Petra (Vrsar)

Pin It on Pinterest