Župan Flego: Znanje se dijeljenjem množi

 

Župan Valter Flego prisustvovao je u Kopru, svečanoj akademiji povodom osnivanja ogranka prestižnog Moskovskog državnog sveučilišta Lomonosov na Sveučilištu Primorska. Uspostava zajedničkog programa rezultat je trogodišnje uske suradnje između Fakulteta za menadžment (Sveučilište Primorska) i Fakulteta ekonomije (Sveučilište Lomonosov) s ciljem stvaranja zajedničkog obrazovanja za bolju gospodarsku suradnju. Time je Kopar postao prvi europski obrazovni centar Sveučilišta Lomonosov te predstavlja susretište između Europe i Rusije na polju znanstvenog istraživanja i gospodarske suradnje.

Obraćajući se prisutnima, župan Flego je kazao kako Istru i Kopar veže zajednička povijest, dugogodišnje prijateljstvo i dobra dobrosusjedska suradnja, kao i mnoge sličnosti.

Posebno bih istaknuo našu multikulturalnost koja se proteže od hrvatske, preko slovenske pa do talijanske Istre i na tim je prostorima baštinimo i promoviramo, te živimo svakodnevno“, rekao je istarski župan dodajući kako se jedna od sličnosti tiče i obrazovanja, ulaganja u znanje, istraživanje i inovacije.

Znanje je danas neizostavan faktor gospodarskog napretka. Obrazovanje je kotač razvoja društva i samo obrazovana društva su razvijena i prosperitetna. Želimo li biti konkurentni na globalnom tržištu, moramo imati kvalitetnu radnu snagu, moramo znati detektirati potrebe na tržištu rada i pokušavati predvidjeti trendove“, naglasio je župan Flego napomenuvši kako se s tim ciljem, u Istri provodi cijeli niz projekata i programa.

Želimo biti regijom znanja u punom smislu te riječi. Iz tog razloga, ulažemo značajna sredstva u obrazovnu infrastrukturu, povećavamo broj stipendista, stimuliramo i nagrađujemo inovativnost. A trenutno najznačajniji projekt je nadogradnja sveučilišnog kampusa u Puli čime želimo biti još privlačniji studentima. Također, činimo i nove iskorake po pitanju Visoke tehničko-poslovne škole Politehnika Pula, čiji je osnivač Istarska županija. Naime, naša je želja osnovati Istarsko veleučilište koje će nuditi nove, privlačne i deficitarne smjerove“, nastavio je župan i zaključio:

 „Stoga, i osnivanje ogranka Lomonosova u Kopru vidim kao odličnu priliku za produbljenje naše suradnje jer znanje se dijeljenjem množi. Zato vjerujem kako zajedno možemo i moramo podizati razinu znanja, a ne barijere na granicama. Čestitam vam na ovom značajnom poduhvatu kojem danas svjedočimo. Ujedno Vas pozivam da i u narednom razdoblju stvaramo temelje za još svjetliju budućnost naše djece, a samim time i naših država“.

Župan je u Kopru održao i bilateralne sastanke s rektorima slovenskog i ruskog sveučilišta na temu možebitne suradnje sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli na postojećim i novim smjerovima.

Pin It on Pinterest