4. Festival palačinki u Pazinu

 

4. Festivala palačinki koji će se održati u subotu 2. prosinca 2017., u školsko gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu.

Konferenciju je vodila Meri Simičić Beato, ujedno i voditeljica Festivala palačinki a sadržaj su predstavile Dora Rizvić – viša stručna suradnica za vođenje projekata i pravne poslove u Gradu Pazinu, Sanja Kantaruti – direktorica Turističke zajednice središnje Istre, Alison Merlić – tajnica Udruženja obrtnika Pazin i Samanta Grizila Tomišić – direktorica Pazin Sporta d.o.o.Osim navedenih, organizatori su još Pučko otvoreno učilište Pazin i LAG Središnja Istra. Posebni gosti bilisu Martin Špaček i Kristijan Benić, pobjednički tim kulinarskog showa ”Tri, dva, jedan…kuhaj!“.

Festival palačinki sada se već tradicionalno organizira povodom blagdana Svetog Nikole koji je ujedno i zaštitnik Grada Pazina. Prvi se Festival održao 2014. godine s namjerom da se potakne gospodarstvo u Pazinu u zimsko doba, posebice za vrijeme blagdana kada za to ima velikog, a nedovoljno iskorištenog potencijala. Za prezentaciju lokalnih OPG-ova, poduzetništva i obrtništva pomalo netipično, odabrane su palačinke, upravo kao odmak od klasičnih tradicionalnih jela kroz koja se najčešće promoviraju lokalni proizvodi. Razlogu tomu je namjera da se što efikasnije dopre do što šireg kruga posjetitelja. Prošle godine Festival palačinki u srce Istre je privukao oko 5.000 sladokusaca, a pripremljeno je više od 15 tisuća palačinki. Ove se godine očekuje još veći broj posjetitelja obzirom se nude brojne novosti i bogati sadržaj.

Dora Rizvić, predstavnica Grada Pazina  prezentirala je novosti ovogodišnjeg Festivala. Prva novost jest lokacija. Ove će se godine Festival palačinki održati u školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu, s početkom u 10:00 sati. Palačinke će se pripremati sve do 19:00 sati nakon čega započinje večernji program uz TheNight Express i Maju Šuput koji će trajati sve do ranih jutarnjih sati.

Druga i možda najvažnija novost je da se ove godine neće prodavati bonovi za palačinke već će se uz kupnju ulaznice, koja iznosi samo 30 kn,moći jesti palačinke po principu ”jedi koliko želiš”! Time se omogućuje posjetiteljima da uživaju uneograničenoj količini najrazličitijih varijacija boja, oblika, veličina iokusa ovog jednostavnog jela.

Koncept ponude treća je novost koja se očekuje na ovogodišnjem Festivalu a razlikuje se u odnosu na prethodne u tome što će se za razliku od 3 kuhinje koje su do sada bile raspoređene u prostoru Spomen doma, ove godine u prostoru dvorane nuditi palačinke na pultovima ukupne dužine čak 30 metara na kojima će se, na licu mjesta, ”a la minute” pripremati palačinke ispred samog posjetitelja. Ponuda će biti podijeljena na  različite vrste palačinki koje će se nuditi na Festivalu kao što su: čokoladne, voćne, vegetarijanske, avangardne, američke i slane palačinke, tako da će svaki posjetitelj čekati svoju palačinku upravo na onom mjestu gdje se ona priprema.

Bitno je za istaknuti da posjetitelji koji u Pazin taj dan stignu vlakom, mogu uz predočenje putničke karte ostvarit pravo na popust u iznosu od 5 kuna na ulaznicu za Festival palačinki.

Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre predstavila je nikad bogatiji program Festivala palačinki.Već od samog otvorenja, najmlađi će posjetitelji moći uživati u dječjim radionicama udruge Društvo Naša djeca Pazin koja nudi raznovrsni sadržaj u polivalentnoj dvorani.

Osim toga, na glavnoj pozornici na parteru dvorane cijeli će se dan izmjenjivati izvođači, pa će se tako na repertoaru naći:TheBlondes,TheNight Express band, zbor Roženice i njihovi solisti, pobjednici prošlotjednog Festivala mladih pjevačkih talenata ”3, 2, 1… pjevaj” iz Vodnjana i pobjednici Festivala ”All youneedis love” koji će se ovaj petak održati u Pazinu.

Uz to,mađioničarStefanopriredit će čak dva mađioničarskanastupa a tu je i nezaobilazna predstava ”Djed Božićnjak u Istri” udruge Istra Inspirit kojaće dovesti Djeda Božićnjaka u Istru da uz pomoć čudnovatih bića (orka, VelogJožu, macmaliće i štrigu iz Savičente) podjelipoklone.

Za one kojima jedna predstava nije dovoljna, udruga Birikina izvest će predstavu ”Ivan u Zemlji kolača” u kojoj će dječak Ivan doživjeti mnoge zgode u Zemlji kolača.

Ove godine Sveti Nikola neće samo posjetiti Festival palačinki, on će cijeli dan provesti na Festivalu i družiti se s najmlađima.

Kako sva zabava ne bi bila samo za one najmlađe, osiguran je poseban gamerskikutak. Svi zaljubljenici u tu vrstu zabave mogu u predahu od jedenja palačinki isprobati što novo nudi svijet videoigrica.

A nakon što se u 19:00 sati prestane s posluživanjem palačinki, počinje večernji program u organizaciji tvrtke Vedras d.o.o. i discoclubaKukuriku Pazin, koji predstavljajuTheNight Express band i Maju Šuput!

Alison Merlić, predstavnica Udruženja obrtnika Pazin, predstavila je bogati ”slatki” sadržaj koji se nudi u sklopu Festivala palačinki: Slatki shopping, Slatke posjete, Slatko kino i Slatki vikend.

Slatki shopping uključuje trgovce s područja Grada Pazina koji na dan Festivala palačinki rade sve do 19:00 sati i posjetiteljima Festivala nude popuste na svoje proizvode i usluge u visini do čak 50%. Svatko tko prilikom kupnje predoči festivalsku narukvicu ostvaruje pravo na popuste. Ove godine u Slatkom shoppingu sudjeluje čak 17 trgovaca a to su:  Amadeus, Amelie, Amica, Antica kolači, Dona on&ona, Laura, La scarpa, Lulu&Lolita, Maja, MANA, Metraža Štefi, Nika, Niki fashioncorner, Niki shoes, Planet obuća, Šinjora i muškardin i Tony.U ponudi je širok asortiman muške, ženske i dječje odjeće i obuće, igračaka i modnih dodataka, školskog i uredskog pribora, suvenira, zavjesa i metražne robe, posuđa i kućnih potrepština, kolača i božićnih ukrasa.

Uz Slatki shopping tu su i Slatki posjeti –novi sadržaj u sklopu kojeg posjetitelji uz predočenje festivalske narukvice ostvaruju popust na ulazak u pazinski Kaštel. Ove godine Muzej Grada Pazina i Etnografski muzej Istre nude posjetiteljima razgledavanjebogatog sadržaja koji između ostalog uključuje izložbu zvona Muzeja Grada Pazina i novi postav Etnografskog muzeja Istre za samo 15 kuna.

Nezaobilazni dio Festivala palačinki je i Slatko kino. Pučko otvoreno učilište Pazin pobrinulo se da svi posjetitelji uz predočenje festivalske narukvice mogu kupiti ulaznice po cijeni od samo 15 kuna i na dan Festivala pogledati animirani film ”Neparožderi” i najnoviji komediju Mile Kunis ”Božić kod zločestih mama” koji se trenutno prikazuje u svim kinima.

A za sve one koji ne mogu dočekati subotu, tu je Slatki vikend. Lokalni ugostitelji pobrinuli da od petka 1., pa sve do nedjelje 3. prosinca svi palačinkoljupcimogu kušati palačinke po posebnoj recepturi. Stoga, trk u lokalne restorane jer:slastičarna Gema nudi palačinke s marmeladom, s nutellom, s orasima, s bijelom čokoladom i lješnjacima te sa skutom i medom;buffet Bunker nudi americanpancakes, palačinke sa karamelom i šlagom te palačinku sa tijestom nove runde APA i slaninom;hotel Lovac nudi palačinke s orasima, sa marmeladom i ”A la cheff” palačinke,konoba Jelenić nudi palačinke s domaćom marmeladom, s orasima, s medom te s nutellom;konoba 2. peron nudi palačinke s nutellom, s marmeladom, s čokoladom, sa skutom, s orasima te zapečene palačinke sa skutom;pizzeria Rotonda  nudi palačinke ”Rotonda”i konoba Vela vrata nudi palačinke s domaćom marmeladom od bazge i maline, sa skutom i medom, s domaćom marmeladom od jabuke i buterine,  te s orasima.

Samanta Grizila Tomišić, direktorica Pazin Sporta d.o.o., najavila je što se još može pronaći na ovogodišnjem Festivalu osim finih palačinki. Na samom ulazu u dvoranu biti ćeizlagačiraznihdomaćih proizvodai unikatnih predmeta kao što su: med, pčelinji proizvodi i kozmetika od meda, biljne masti i kreme od smilja, lavande i slično, suhomesnati proizvodi na bazi mesa autohtonih pasmina Istre i divljači, ekstra djevičansko maslinovo ulje, razni miješani kolači, domaće povetice, torte i breskve i naravno nezaobilazni pazinski curekrančić, a tu su i razne rukotvorine, pleteni i kukičani modni dodaci za zimu i unikatni nakit, razni dekorativni i uporabni predmeti iz domene primijenjene umjetnosti, kristali, poludrago kamenje, te razni proizvodi od maslinovog drva kao što su nakit, glazbeni instrumenti i slično.

Osim navedenog svoju će ponudu prezentirati i Histris, domaći istarski brand koji se ističe vrhunskom kvalitetom svježeg mesa i mesnih prerađevina 100% hrvatskog podrijetla te vinarija Baćac iz Kukurini koja se već tri generacije bavi proizvodnjom vrhunskog vina.

Kako Festival palačinki ne bi bio Festival palačinki bez palačinki, organizatori su se pobrinuli da se i ove godine u ponudi nađu palačinke različitih vrsta, boja, oblika i okusa. Posebno će mjesto u ponudi naći Pazinska i Istarska palačinka koju su osmislili i pobjednici prošle sezone kulinarskog showa ”Tri, dva, jedan…kuhaj!”, Kiki i Martin.

Ovogodišnja Pazinska palačinka autorsko je djelo Kristijana Benića i sastoji se od pazinskog meda, kaldirskih jabuka, mljevenih oraha te soka od jabuke i mljevenog pazinskog cukerančića. Ova palačinka neće biti samo slatka pod nepcima nego i izrazito ugodna oku.

Istarska palačinkaautorsko je djelo Martina Špačeka a sastoji se od domaće pancete i kobasica, blanširanog špinata, maslina, skute i jaja koja se poslužuje uz džem od ljubičastog luka i bijelog vina.

Osim Pazinske i Istarske palačinke, caffe bar Malin pripremat će palačinke sa proizvodima iz svoje ponude pa će se na njihovom pultu moći pronaći palačinke pod nazivom: Čoko bomba, Lino palačinka i Slani mix.

Kako ne bi slučajno nikome nedostajalo izbora u odabiru palačinki, pobrinut će se Maistra koja će pripremati palačinke ”na 101 način”.

 Uz predstavljanje cjelokupnog bogatog sadržaja ovogodišnjeg Festivala palačinki, organizatori su istakli nekoliko bitnih tehničkih informacija.

Prodaja ulaznica bit će organizirana ispred glavnog ulaza u dvoranu, a sam ulaz biti će moguć osim na glavnom ulazu i na stražnjem ulaz u dvoranu. Palačinke će se posluživati u ambalaži koja se može reciklirati a osigurani su i uvjeti za selektivno prikupljanje otpada. Stoga se svi posjetitelji mole da budu savjesni i po tom pitanju te da vode brigu prilikom bacanja otpada.Za potrebe parkirališta koristit će se Šetalište pazinske gimnazije i gradski stadion te prostor bivše vojarne iza benzinske pumpe INA.

Kako ovaj Festival ne bi bio moguć bez pokrovitelja i sponzora te medija, organizatori se zahvaljuju: Upravnom odjelu za turizam Istarske županije, Usluzi d.o.o., Maistri d.d., Podravki d.d., Istarskim supermarketima d.o.o., Histrisu i Vinima Baćac, te medijima: Radio Istri, iPazinu, Radio Labinu, Radio Rijeci, Rovinj FM-u, Glasu Istre i TV Istri.

Sve novosti vezano za Festival mogu će pronaći na Facebook stranici i eventu:”Festival palačinki u Pazinu”.

Dobrodošli u Pazin na Festival palačinki! Dođite i uživajte u palačinkama – jer jedna nije dovoljna!

Pin It on Pinterest