Ne šutite, prijavite svako nasilje nad ženama!

 

”Javite se, drage žene, nemojte trpjeti nasilje! Nasilje ne trebaju trpjeti ni vaša djeca. Svi imamo pravo na dostojanstven život.” Poruka je to koja je poslana danas u Puli na konferenciji za medije povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Naime, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga, u znak sjećanja na sestre Mirabal, koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Na konferencija za medije o problemu nasilja nad ženama govorili su načelnik PU istarske Alen Klabot, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Anica Idžaković, predsjednica Prekršajnog suda u Puli-Pola Dragica Grujić i koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul.

”Nasilje nad ženama je ozbiljan problem, o kojem ne treba šutjeti. Nasilje rađa nasilje i stvara začarani krug koji je problem cijelog društva” rekao je načelnik Klabot i pritom naglasio kako rješavanju problema nasilja u obitelji treba pristupiti međuresorno jer jedan segment sam ne može učiniti mnogo te je pozvao sve zlostavljane žene da policiji prijave svako nasilje, a da će policijski službenici poduzeti sve kako bi ih zaštitili od zlostavljača.

Kada se govori o nasilju nad ženama, bitno je istaknuti da su žene najugroženije u svojim obiteljima od strane najbližih osoba, među kojima bi se trebale osjećati sigurno i imati njihovu podršku. Tamna brojka zasigurno nije zanemariva jer unatoč propagiranju nulte stope tolerancije na nasilje općenito, pozivanju na prijavljivanje nasilja, zakonskim odredbama koje pomažu žrtvama nasilja i drugim čimbenicima, žrtve nasilja se još uvijek teško odlučuju na prijavu nasilja policiji.

Nasilje u obitelji, koje se manifestira kroz razne oblike kao neprihvatljivo ponašanje članova obitelji i bliskih osoba, prepoznato je u Kaznenom zakonu kroz više vrsta kaznenih djela te u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji kao prekršajno djelo. Policijski službenici nakon utvrđenog kaznenog djela kaznenu prijavu prosljeđuju nadležnom državnom odvjetništvu, koje potom preuzima progon počinitelja, dok se po utvrđivanju prekršaja nadležnom prekršajnom sudu dostavlja optužni prijedlog s prijedlogom sankcije i zaštitnih mjera, o čemu odlučuje prekršajni sud, a policija može odmah izreći mjeru opreza kako bi se zaštitila žrtva i neometano provodio postupak.

U razdoblju od 2013. godine do kraja listopada 2017. godine, na području PU istarske, evidentirano je 876 kaznenih djela s elementima nasilja nad ženama od strane članova obitelji ili najbližih srodnika. ”Najugroženije su žene koje su u bračnoj zajednici s nasilnikom, potom izvanbračne, bivše i bivše izvanbračne supruge. Zabrinjavajuća je činjenica da su sve više i djeca nasilna prema svojim majkama, koje se nerado i vrlo teško odlučuju prijaviti svoju djecu, kako maloljetnu tako i punoljetnu, za nasilje nad njima” istaknula je voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Anica Idžaković. Kada je riječ o vrsti kaznenih djela, 448 žena bilo izloženo prijetnjama, 219 žena doživjelo je fizički napad i zadobilo lake tjelesne ozljede, 20 žena bilo je izloženo nametljivom ponašanju,  11 žena doživjelo je fizički napad s teškim tjelesnim ozljedama, devet žena je bilo silovano od strane partnera, devet žena je imalo spolni odnošaj bez pristanka, osam žena je bila privremeno oduzeta sloboda, šest žena je doživjelo bludne radnje unutar obitelji, dok su dvije žene bile prisiljene da što učine, ne učine ili trpe. Što se tiče broja usmrćenih žena, dvije žene ubili su njihovi partneri, dok jedna žena nije bila u srodničkom odnosu ili bliskom odnosu s počiniteljem. Evidentirana su i tri pokušaja ubojstva, jedno u obitelji i dva prema ženama koje nisu bile u srodničkom ili bliskom odnosu s počiniteljem.

Što se tiče prekršajaiz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, u navedenom razdoblju policija je podnijela 528 optužnih prijedloga protiv 1.205 osoba. Pozitivan trend smanjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, koji se bilježi od 2013. godine, nastavlja se i u ovoj godini pa se tako bilježi 43.5% manje prekršaja nad ženama i 34% manje žrtava. Kako je navela voditeljica Idžaković, pozitivan trend smanjenja evidentiranih slučajeva nasilja rezultat je preventivnih aktivnosti koje se provode, pravovremenog postupanja i represije, sankcija koje se primjenjuju prema počinitelju, pogotovo psihosocijalnog tretmana te dobre zakonske regulative.

Nakon što policija podnese optužni prijedlog radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, daljnje postupanje preuzima nadležni prekršajni sud. Prekršajni sud u Puli-Pola zaprimio je tijekom 2016. i 2017. godine 548 predmeta nasilja u obitelji. U tim slučajevima, prijavljena su 604 okrivljenika, od čega 428 muškaraca i 176 žena. U većini slučajeva okrivljenik i žrtva su bračni i izvanbračni partneri, no potrebno je istaknuti kako se sve češće evidentiraju događaji u kojima su žrtve roditelji prema kojima su nasilje počinila njihova djeca. Ono što posebno zabrinjava jest  činjenica da je 120 nasilja počinjeno u prisustvu djece.

Za nasilnike su Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji propisane sankcije, i to novčana kazna od 1.000 do 50.000 kuna i kazna zatvora do 90 dana. Mogu se izreći i zaštitne mjere obaveznog psihosocijalnog tretmana, udaljenja iz stana, zabrane približavanja i uznemiravanja i liječenja od ovisnosti. Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji propisana je novčana kazna od 3.000 do 20.000 kuna za osobe koje su dužne prijaviti nasilje u obitelji (zdravstveni radnici, stručni radnici u djelatnosti socijalne skrbi, u odgoju i obrazovanju, vjerskim ustanovama, humanitarnim organizacijama, udrugama civilnog društva).

Što se tiče zaštitne mjere obaveznog psihosocijalnog tretmana, ona se primjenjuje prema počinitelju nasilja u obitelji radi otklanjanja nasilničkog ponašanja i ako postoji opasnost da bi počinitelj mogao ponovno počiniti nasilje. Tretman provode licencirani provoditelji koji su prošli edukaciju, a financira ga Ministarstvo pravosuđa. Nažalost, u Istri se tretman provodi trenutno samo u Puli iz razloga što nema dovoljno licenciranih provoditelja, a potrebe su velike.  Uz Pulu, odgovarajući tretman provodi se i na području Poreča, s obzirom da Grad Poreč već godinama u svojem proračunu planira sredstva za provođenje tretmana i izuzetno je senzibiliziran  te je prepoznao korist, koju provođenje tretmana donosi građanima Poreča. Kako je napomenula predsjednica Prekršajnog suda u Puli-Pola, ujedno i voditeljica Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji, Dragica Grujić, učinkovitost psihosocijalnog tretmana je izuzetna. ”U početku osobe koje se upućuju na tretman imaju otpor prema njemu jer često smatraju da su nepravedno kažnjeni i da je odgovorna i druga strana. Ne prihvaćaju da su samo oni odgovorni za svoje ponašanje. Kada krenu na tretman i kada vide da im koristi, nastavljaju redovito dolaziti. Za naglasiti je da se osobe koje su prošle psihosocijalni tretman manje javljaju kao recidivisti nasilničkog ponašanja” kazala je sutkinja Grujić.

Bitnu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženama svakako ima Županijski tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Njegova je uloga unaprjeđenje sustava rada svih državnih tijela u suradnji s organizacijama civilnog društva kroz timsko djelovanje te uspostavljanje razmjene podataka i unaprjeđenja cjelovitog pristupa,  kao i provedba zajedničke edukacije. Županijski tim čine predstavnici policije, sudova, centara za socijalnu skrb, zdravstvenih ustanova, obiteljskih centara i ureda državne uprave u županijama.

Sigurna kuća Istra je organizacija koja pruža pomoć i podršku ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci. Unutar organizacije rade isključivo žene koje pomažu ženama u nevolji.Pružaju im psihosocijalnu podršku,  pravnu podršku i smještaj u sklonište ukoliko je to nužno. ”Od početka svog rada, odnosno od travnja 2006. godine, Sigurnoj kući Istra za pomoć su se obratile 842 žene, a psihosocijalnu, pravnu i psihološku podršku dobilo je 698 žena. Ukupno je smješteno 247 žena i djece, od čega je hitan smještaj dobilo 76 osoba, a dugoročni smještaj 171 osoba” istaknula je Jadranka Černjul.Osim što žrtvama pruža konkretnu pomoć, Sigurna kuća Istra kroz različite vidove edukacije podiže svijest građana o nasilju u obitelji kao jednom društveno neprihvatljivom modelu ponašanja.

Za nasilje nema opravdanja! Pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć, a građane da ne zatvaraju oči za nasilje koje se događa u njihovom susjedstvu, već da o svemu obavijeste policiju na broj 192!

Pin It on Pinterest