Predstavljanje knjige Kanat od mora – O canto do mar i CD-a Merika Elis Lovrić

Predstavljanje knjige „Kanat od mora – O canto do mar“ i glazbenog CD-a „Merika“  Elis Lovrić, uz otvorenje izložbe “Hrvatska u Brazilu – iseljenici u dijalogu s domovinom”

održati će se u petak, 1. prosinca 2017. u 10.30 sati u Središnjoj knjižnici (Kandlerova 39).

Knjiga Kanat od mora – O canto do mar, Glazbena priča – Estória musical i glazbeni CD Merika cijenjene istarske kantautorice Elis Lovrić bit će predstavljeni u petak, 1. prosinca 2017. u 10.30 sati u dvorani Središnje knjižnice. Ovom prilikom bit će i otvorena izložba Hrvatska u Brazilu – iseljenici u dijalogu s domovinom, a iz Sao Paola Skypeom će se otvorenju pridružiti dr. sc. Milan Puh.

Kanat od mora je glazbena priča ispjevana na labinjonskoj cakavici, a u ovoj knjizi dolazi i u prijevodu dr. sc. Milana Puha, Puljanina s brazilskom adresom. Fotografije u knjizi potpisuju Hassan Abdelghani i Vedran Pogorilić, dizajn Matjaž Ferenc, nakladnik je Akcent studio, a Gradska knjižnica i čitaonica Pula sunakladnik.

„Donijeti ovaj rad u Brazil znači spajati dvije točke svijeta. Radi se o posebnom načinu koji nas zavodnički vodi ovoj dalekoj zemlji kroz univerzalni izražaj: umjetnost, kulturu i osjećaje. Ovo djelo Elis Lovrić nas poziva da krenemo kroz glazbu i poeziju prema materinjem jeziku, dijalektima, mirisima i teksturama koje nam more donosi i odnosi“, zapisala je u pogovoru knjige Katia Gavranich Camargo, voditeljica projekata u kulturi iz Sao Paola.

Nosač zvuka Merika donosi 12 skladbi Elis Lovrić, od koji je jedna upravo i O Canto do mar.

Izložba Hrvatska u Brazilu – iseljenici u dijalogu s domovinom rezultat je suradnje hrvatske zajednice u Brazilu i manifestacije Brazilski dani u Puli, zahvaljujući kojoj je omogućeno da osobe koje su pohađale tečaj hrvatskog jezika u hrvatskim domovima u Brazilu Croatia Sacra Paulistana i Društvo prijatelja Dalmacije istraže, a onda i prikažu publici u domovini svojih predaka ono što ih podsjeća i veže uz tu fizički daleku zemlju.

Izložbu čini 16 fotografija koje su nastale u sklopu Hrvatskog tjedna u Brazilu i radionica koje su se održale u Sao Paulu od 5. do 7. studenog 2016. godine pod vodstvom Une Krizmanić Ožegović i Katarine Ramljak, gošći koje su intenzivno radile sa zajednicom na boljem razumijevanju države kojoj mnogi pripadaju, ne samo službeno, nego i emotivno i kulturološki. Izložba, također, predstavlja aspekte kulture koji su otporni zaboravu i asimilaciji koja je dio svake zajednice, a tiče se pogotovo zajednica u iseljeništvu gdje se nasljeđe prethodnih generacija mijenja, gube neka stara značenja i dobivaju nova koja su u stalnom dijalogu s novom postojbinom. Izložba će biti postavljena u dvorani Središnje knjižnice i moći će se razgledati u radno vrijeme knjižnice do veljače 2018.

Predstavljanje knjige i CD-a Elis Lovrić i izložba program su 5. Brazilskih dana u Puli te dio programa za knjižničare 23. Sajma knjige u Istri i obilježavanja 60. godišnjice Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Peti Brazilski dani u Puli, koji su ostvareni u suradnji s dr.sc. Milanom Puhom te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule, organizirani su s ciljem promicanja, širenja i očuvanja istarske tradicije i kulture, razmjene informacija i iskustava sudionika. Osnovna ideja 5. Brazilskih dana u Puli poticanje je vrednovanja identiteta, kulture i jezika te poticanje dijaloga kroz uzajamna druženja, susrete, povezivanje i suradnju, transfer znanja, razmjenu informacija i iskustava u cilju osiguravanja međunarodnih kulturnih razmjena.

Pin It on Pinterest