Susretima u Gradskoj vijećnici povijesna se pulska zgrada dodatno otvara javnosti

 

Na jučerašnjoj  konferenciji za novinare predstavljen je program prvog u nizu kulturnih događaja kojima se povijesna Komunalna palača otvara široj javnosti. Riječ je o inicijativi pod nazivom Susreti u Gradskoj vijećnici, a program je predstavio predsjednik Gradskog vijeća Pule Tiziano Sošić te pročelnica za kulturu Grada Pule jasmina Nina Kamber i ravnateljica Glazbene škole I. M. Ronjgova Romana Vuksan Zuban.

„Cilj Susreta u Gradskoj vijećnici je upoznavanje građana i šire javnosti s bogatom kulturnom i povijesnom vrijednošću Gradske vijećnice unutar Komunalne palače. Želja nam je dodatno otvoriti vrata Gradske vijećnice kulturnim događajima i stvoriti priliku susreta građana našeg grada u njihovoj vijećnici. Komunalna Palača u približnom obliku kojeg danas poznajemo nastala još 1296. godine restauracijom i preoblikovanjem postojećih građevina koje su na toj lokaciji i ranije služile sličnoj javnoj namjeni. Takvom se tradicijom može dičiti malo koji grad na drevnom Mediteranu“, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić.

Prvi Susret u Gradskoj vijećnici održat će se u petak 8. prosinca koncertom talijanske pijanistice Chiare Bertoglio koja će izvesti program pod nazivom Slike s izložbe, autora Modest Petroviča Mussorgskija, a koncert je namijenjen učenicima pulskih glazbenih škola.

„Pula je grad bogate povijesti i kulturno-povijesnog naslijeđa, a pored toga prepoznat je kao grad u kojemu se godišnje održi preko tisuću manifestacija. Koncert će se održati u Gradskoj vijećnici koja time postaje jedno sasvim novo, neistraženo mjesto na kojemu se mogu održati zanimljivi programi“, dodala je pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber.

Ravnateljica Glazbene škole I. M. Ronjgova Romana Vuksan Zuban kazala je kako učenici s nestrpljenjem očekuju koncert koji će njima biti razumljiv, blizak i interaktivan.

Chiara Bertoglio rođena je 1983. godine u Torinu. Studij glasovira na Glazbenom konzervatoriju u Torinu završila je s tek navršenih šesnaest godina, prvi recital održala je s osam, a prvi koncert s orkestrom s devet godina, iako veoma mlada u svojoj bogatoj glazbenoj i umjetničkoj karijeri nastupila je u najvažnijim svjetskim dvoranama poput Carnegie Halla, Concertgebouwa u Amsterdamu, Kraljevskoj Akademiji u Londonu i Akademiji Svete Cecilije u Rimu, angažirana u proučavanju odnosa kršćanske glazbe i duhovnosti izdala je i nekoliko knjiga.

Pin It on Pinterest