Usvojen Proračun Istarske županije za 2018.

 

Na današnjoj 8. sjednici Skupštine Istarske županije, održanoj u Spomen domu u Pazinu, usvojen je Proračun Istarske županije za 2018. godinu i projekcija za 2019. i 2020. godinu, u iznosu od 1.320.670.000,00 kn, a objedinjuje planove proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Istarske županije.

Od planiranog iznosa dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 221.892.864,62 kuna ili 16,8% ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 1.098.777.135,38 kune, odnosno 83,2%.

Prije samog izglasavanja Proračuna, istarski župan Valter Flego osvrnuo se na pristigle amandmane, koje je potom predložio Skupštini na prihvaćanje, odnosno ne prihvaćanje.

„Kao prvo želim se zahvaliti svim vijećnicima na 27 pristiglih amandmana te jednom s e-Savjetovanja. Predložit ću prihvaćanje njih 12, te djelomično prihvaćanje 1 amandmana. Za preostalih 14 amandmana predložit ću da se ne prihvate. Ukupna vrijednost amandmana koje predlažem da se prihvate iznosi 1.395.000,00 kn“, naglasio je župan Flego.

Među prihvaćenim amandmanima, našli su se između ostalog i sljedeći: 50 tisuća kuna za projekt Programiranje za učenike osnovnih i srednjih škola; dodatnih 255 tisuća kuna sredstava za rad Sportskog saveza Istarske županije, s posebnim naglaskom u segmentu razvoja sporta među mlađim uzrastima i sporta osoba s invaliditetom; 50 tisuća kuna za sufinanciranje nabave novog vozila za prijevoz korisnika Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, u Puli; 60 tisuća kuna za pokretanje socijalnih usluga pomoći u kući na području općina Barban, Marčana i Svetvinčenat i 200 tisuća kuna namijenjenih Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli za pokretanje studijskih programa Računarstva i studijskog programa Medicine koji su u pripremi te nedavno pokrenutog studijskog programa Proizvodno strojarstvo.

Amandman s kojim se tražilo 100 tisuća kuna za ishodovanje i izradu projektne dokumentacije vezane za izgradnju azila za napuštene životinje, djelomično je prihvaćen na način da se osigura 70 tisuća kuna, kojima se može tijekom godine pomagati azilima koji posluju na području Istarske županije, te za pokretanje novih projekata iz navedenog područja skrbi o životinjama.

Proračun Istarske županije za 2018. godinu i projekcija za 2019. i 2020. godinu usvojen je s 42 glasa za i 2 suzdržana.

 Na samome kraju, župan Flego je naglasio kako Proračun predstavlja kontinuitet u radu županijske uprave i proračunskih korisnika, te donosi nastavak dosadašnje kvalitetne suradnje na području Istre, kako s javnim sektorom, tako i s privatnim.

„U godini pred nama, nastavljamo jednakim žarom ostvarivati zacrtane ciljeve, kako bi i dalje nizali uspjehe na mnogim područjima. Pri tom, vodit ćemo se i dalje načelima transparentnosti, racionalnosti i odgovornosti poslovanja županijske uprave, kao i stabilnošću financija“, poručio je istarski župan.

Pin It on Pinterest