Miletić: Odluka Vlade o davanju jamstva Uljaniku jedina je ispravna i razumna odluka

 

PULA – U ime IDS-a pozdravljam današnju Odluku Vlade Republike Hrvatske o davanju državnog jamstva brodogradilištu Uljanik radi provedbe procesa sanacije i financijske konsolidacije društva.

S obzirom na značaj brodogradnje u Hrvatskoj i na utjecaj kojeg ta grana ima na naše gospodarstvo, takva je odluka bila jedina ispravna. Brodogradilište Uljanik sastavni je dio gospodarstva Pule, ali i cijele Istre i zadovoljan sam što su naši brojni razgovori s Vladom o budućnosti Uljanika, koji s preko 2.000 radnih mjesta izravno ili neizravno uzdržava više od 10.000 stanovnika, urodili plodom.

Podsjećam  da je u 160 godina svog postojanja i uspješnog poslovanja Uljanik osigurao egzistenciju značajnom dijelu građana Pule i okolice. Uljanik danas gradi najmodernije brodove, ima punu knjigu narudžbi i prisutan je na globalnom svjetskom tržištu. Jedan je od najvećih izvoznika u Hrvatskoj, koji godišnje izvozi preko milijardu kuna.

Takve impresivne rezultate uspio je postići unatoč činjenici da jedini od svih hrvatskih brodogradilišta nije saniran državnim, već lokalnim sredstvima.

Vjerujem da će se svi složiti da Uljanik nije obično poduzeće. On je dio naše povijesti i tradicije, svojevrsni simbol Pule i sastavni dio našeg istarskog identiteta. Uvjeren sam da će nakon ove financijske konsolidacije, Uljanik dodatno ojačati svoju poziciju na tržištu i ostati prepoznatljiv simbol našeg gospodarstva.

Pin It on Pinterest