Načelnik Općine Medulin predao ključeve i vlast maškarama

 

Danas je u vijećnici Općine Medulin načelnik Goran Buić primio predstavnike maškara iz Medulina Simeona i Marka Ukotića, predstavnike Banjola Ivana Šebelju i Ivana Siljana te Andreu Terlevića iz Pomera koji su došli preuzeti ključeve i vlast u Općini Medulin. Načelnik Goran Buić nakon nekoliko vrlo važnih pitanja u vezi programa vladavine Pustonačelnika sa zadovoljstvom je predao ključeve predstavniku Medulinskih maškara koji je zadužen brinuti se za sva naselja općine Medulin u ovo maškarano vrijeme.

Tako će Općinom Medulin u ovom pustnom periodu vladati Pustonačelnik Simeone Ukotić tkz. Šime sa stručnim timom maškara.
Načelnik Općine Medulin naglasio je da među maškarama ima i jedna najstarija, ali najveselija maškara iz Banjola, Ivan Šebelja koji u maškare ide od malih nogu. Tom mu je prigodom načelnik uručio pohvalnicu i prigodan poklon paket. Oduševljen lijepom gestom Ivan Šebelja zahvalio se načelniku te uručio svim prisutnima poklon od Banjolskih krabulja, bukaletu s natpisom. Načelnik je poklon uručio i maškarama iz Pomera, i tako je započela vladavina Pustonačelnika Ukotića.

Pustonačelnik Ukotić predstavio je svoj program vladanja, a prvi korak koji je najavio je neradni utorak kako bi svi mogli otići u maškare. Obećao je i izgraditi Dom za starije maškare kako bi se i „po stare“ dane maškare mogle zajedno družiti. S obzirom na situaciju, sada već bivši načelnik Goran Buić zaključio je da će morati otići na „ferije“ te im zaželio sretnu vladavinu.

Ovogodišnji program maškara na području općine Medulin započinje u subotu, 10. veljače 2018. godine, maškaranim povorkama u Banjolama, Pomeru i Premanturi, a nastavlja se u utorak 13. veljače 2018. godine na glavnoj manifestaciji u Medulinu.

 

U subotu, 10 veljače 2018. godine već tradicionalne maškare u Banjolama održati će se u organizaciji Banjolskih krabulja i Mjesnog odbora Banjole. Program započinje u 9.30 sati kada će maškare krenuti iz Indija u povorku po mjestu.

Banjolske krabulje će obilaziti mjesto u pratnji harmonikaša do 19 sati kada će se u Društvenom domu održati čitanje šentence, a na otvorenom paljenje pusta. Nakon spaljivanja pusta zabava će se nastaviti u Društvenom
domu uz besplatnu hranu i piće, a za dobru zabavu biti će zadužen Domino band. Istoga dana s početkom u 14 sati u Pomeru će maškare sa „bunara“ započeti svoju povorku, a čitanje šentence i paljenje pusta biti će u 19 sati na Trgu kod bunara. Zabava za sve maškare održati će se u restoranu „Zlatna školjka“ uz nastup skupine In vino veritas. Mještani Premanture u subotu, 10. veljače 2018. organiziraju maškaranu povorku dječjih maškara, s početkom i okupljanjem u 16 sati kod fontane, dok će druženje i animacija za najmlađe biti od 17 sati u prostoru JU Kamenjak – zgrada stare Škole. Premanturci pozivaju sve zainteresirane mještane i posjetitelje da im se pridruže u fešti povodom ovogodišnjim maškara.

Glavna manifestacija će se održati u utorak 13. veljače 2018. god u Medulinu. Svoju maškaranu feštu prvi započinju mališani iz vrtića s područja općine i nižih razreda osnovne škole. Program za najmlađe započinje u 9.30 sati kada se održavaju male maškare u šatoru kod Malina na vitar, a organiziran je dolazak mališana iz svih vrtića s područja općine Medulin, kao i nižih razreda osnovne škole Medulin te područne škole Banjole. Šetnju maskiranih skupina mališana medulinskom rivom pratiti će zvuk harmonike, a potom će uslijediti predstavljanje i zabava svih skupina u šatoru kod Malina.

Maškarana povorka medulinskih velikih maškara svoj obilazak započinje u 10 sati, po starom vjerovanju rastjerujući zlu sreću i pokazujući krivca za sve nedaće u prethodnoj godini. Nakon cjelodnevnog obilaska kuća i mještana, medulinske će maškare tradicionalno s početkom u 19 sati, održati čitanje šentence i paljenje pusta na Medulinskoj placi, a dijeliti će se i fritaja za sve maškare.

U 21 sat u šatoru kod Malina na vitar slijedi cjelonoćna zabava uz koncert Lidije Bačić i DJ Nikolu z Kukurini. Ulaz je za sve posjetitelje slobodan, a za najbolje maskirane grupe, parove i pojedince osigurane su bogate nagrade.
Pustonačelnik će sa ostalim članovima predsjedništva maškara vratiti preuzeti ključ i preuzete ovlasti načelnika Općine Medulin, odmah nakon spaljivanja pusta na medulinskoj placi…nadamo se…

ŽIVIJA PUST!

– Foto/Mario Rosanda

Pin It on Pinterest