Otvorena izložba “Priče o ljubavi Friderika II. Celjskog i Veronike Desinićke”

 

Jučer je povodom Valentinova – Dana zaljubljenih u Središnjoj knjižnici održana svečanost otvorenja izložbe “Priče o ljubavi Friderika II. Celjskog i Veronike Desinićke”.

U programu su nastupili Mješoviti pjevački zbor Encijan, pod ravnanjem Paole Stermotić i članovi Amaterskog kazališta Teharje Celje. Otvorenje izložbe uveličali su i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, predstavnici pulske i celjske knjižnice, Slovenskog kulturnog društva Istra Pula te predstavnici Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj.
Gostovanje izložbe koja predstavlja srednjovjekovnu ljubavnu priču Fridrika II. Celjskog i Veronike Desinićke iz Desenica u Hrvatskom zagorju autora Franca Kralja organizirano je u povodu obilježavanja Prešernovog dana, slovenskog kulturnog praznika, i Dana zaljubljenih. Ovom izložbom nastavlja se uspješna suradnja Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Osrednje knjižnice Celje koja je započeta 2014. godine, a suradnik u programu je Slovensko kulturno društvo Istra.

 

 

O izložbi
Srednjovjekovna ljubavna priča Fridrika II. Celjskog (1379. – 1454.) i Veronike Desinićke (1380. – 1425.) predložak je nizu književnih i glazbenih uradaka. Uz izložbu i prateću publikaciju o besmrtnoj ljubavi Veronike i Fridrika, koja se razlikuje od ljubavi Romea i Julije u tome što je istinita, zahvaljujući Francu Kralju tu je i prva monografija njihovog života i nesretne okolnosti u kojima su okončani Veronikin život i njihova ljubav.

O autoru
Franc Kralj, učitelj povijesti i geografije, istraživao je povijest Celjskih knezova i dvorca Žovnek kod Braslovče, gdje je u 12. stoljeću započela povijest poznate obitelji Celjski. Kao predsjednik Kulturnog i povijesnog društva Žovnek bio je inicijator rekonstrukcije dvorca, koji on i njegovo društvo dobrovoljno obnavljaju od 1993. godine. Objavio je brojne knjige o ovoj temi i lokalitetu Braslovče. Prošle je godine objavio svoju najnoviju knjigu o Fridriku II. Celjskom i Veroniki Desinićkoj, publikaciju za istoimenu izložbu.

Pin It on Pinterest