Robert Cvek: Sinergijom Grada Pule, suvlasnika i upravitelja zgrada osigurat će se urednija pročelja pulskih zgrada

 

U prostorijama pulske Komunalne palače održan je danas radni sastanak s upraviteljima zgrada s pulskog područja na kojemu se razgovaralo o svim budućim aktivnostima i mjerama koje će Grad poduzeti po pitanju uređenja gradskih pročelja.

Prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek koji je uvodno svim upraviteljima zgrada zahvalio na dosadašnjem angažmanu i uspjehu na projektima koji su rezultirali urednijim i ljepšim pročeljima.

„U zadnjih nekoliko godina u Puli su se realizirali važni infrastrukturni, rekao bih vitalni projekti za naš grad – od plinofikacije, izgradnje kanalizacije, poboljšanja vodovodne mreže do uređenja cijelog niza gradskih prometnica. Sada je došlo vrijeme da se svi zajedno dodatno angažiramo i orijentiramo na uređenje svega onoga što se nalazi iznad zemlje, a to su naše zgrade. Konkretno, u planu je uređenje starogradske jezgre Pule, odnosno Ulice Sergijevaca, Kandlerove Ulice, Danteovog trga i Giardina i zato želimo čuti vaša mišljenja i iskustva kako bi u konačnici imali još uredniju i ljepšu Pulu“, kazao je uvodno zamjenik gradonačelnika. Dodao je i to kako će Grad Pula iskoristi vrijedna iskustva i sve prijedloge upravitelja zgrada te doraditi odluku o uređenju gradskih pročelja kako bi same suvlasnike potaknuli, motivirali i probudili svijest o pročeljima koje su njihovo privatno vlasništvo i odgovornosti koju snose za njihovo uređenje, pa i za sigurnost svih sugrađana.

„Obnova starogradske jezgre dugoročan je proces koji zahtijeva veliku suradnju upravitelja nekretnina, gradskih službi, konzervatorskog odijela i samih suvlasnika. Postavili smo si jasan cilj, a to je da nam centar grada zablista u punom sjaju i da svi zajedno, od Grada, upravitelja i suvlasnika moramo na tome intenzivno raditi“, zaključio je Cvek.

 

 

Upraviteljima zgrade prezentirana su i dosadašnja iskustva te buduće aktivnosti u sklopu projekta uređenja gradskih fasada Dolcevita. Istaknuto je kako za sufinanciranje radova obnove građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada, korisnici putem projekta Dolcevita mogu ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, odnosno maksimalno 100.000,00 kuna po pojedinoj građevini ukoliko je građevina smještena u Zoni prioriteta. Riječ je o području koje obuhvaća Trg Portaratu, Ulicu Sergijevaca, Clerisseauovu ulicu, Danteov trg, Forum, Trg Stare tržnice, Prolaz sv. Nikole, Flaciusovu ulicu, Kapitolinski trg, Kandlerovu ulicu, Carrarinu i Amfiteatarsku ulicu, trg Ozad Arene, Istarsku, Scalierovu i Flavijevsku ulicu, Giardine te Flanatičku i Fontičku ulicu. Ukoliko je riječ o građevini smještenoj izvan Zone prioriteta, a nalazi se unutar područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, može se ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu do 75.000,00 kuna. Nadalje, dodatno sufinanciranje u iznosu od 100 posto opravdanih troškova ulaganja, a najviše do 50.000,00 kuna korisnik može ostvariti prema posebnim uvjetima nadležnog Konzervatorskog odjela u Puli za konzervatorsko-restauratorske i slične radove. Istaknuto je također kako je poželjno radove planirati u dijelu godine van turističke sezone odnosno u vrijeme koje neće ometati rad poslovnih subjekata u samoj zgradi.

Već na ovom prvom sastanku upravitelji su imali pitanja i dodatna pojašnjenja u vezi nekih konkretnih primjera uređenja pročelja zgrada kojima upravljaju te je zajednički stav da je sastanke koje će Grad Pula redovito sazivati potrebno uključiti i nadležni Konzervatorski odjel.

Pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić napomeno u Zoni prioriteta, Grad Pula vlasnik je većeg broja poslovnih prostora u prizemlju zgrada te će, osim fiksnog udjela kroz Dolcevitu koji može maksimalno iznositi do 158 tisuća kuna, u investiciji sudjelovati i putem suvlasničkog udjela u građevini.

Pin It on Pinterest