Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci posjetila Sigurnu kuću Istra Pula

 

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci posjetila je danas Sigurnu kuću Istra Pula kako bi uoči Dana žena ukazala na nasilje s kojim se danas žene susreću.

Sigurna kuća Istra je nevladina udruga koja pruža pomoć i podršku ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci. Unutar organizacije rade isključivo žene koje pomažu ženama u nevolji. U  deset godina postojanja zbrinuli su  247 žena s djecom, dok je za njih 850 bio osiguran neki adekvatni oblik psihosocijalne pomoći.

Zamjenica gradonačelnika osvrnula se na priču koju je Grad Pula ove godine zaokružio Božićnim humanitarnim koncertom.

„Zahvaljujući građanima koji su se odazvali na humanitarni koncert koji Grad organizira, skupilo se dovoljno sredstva da Udruga može renovirati stanove, skloništa i poboljšati uvjete potrebne za sigurnost osoba koje su pretpile nasillje ili se obratile za pomoć. Veliko hvala svima koji se uvijek odazovu i sudjeluju u ovakvim akcijama.“ kazala je Puh Belci.

Sigurna kuća je  je donacijom Grada Pule popravila djelomično gradske stanove koje su dobili na korištenje, a Grad je dodatno uložio u infrastrukturu sanitarnih čvorova.

Grad Pula sudjeluje u tradicionalnom mimohodu povodom  Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziranog od strane Sigurne kuće i potiče građane na prijavu i prevenciju svakog oblika nasilja.

 

 

Prisutnima se obratila i koordinatorica Sigurne kuće, Jadranka Černjul, koja se prije svega zahvalila Gradu na potpori i pozvala sve žene da im se sa sigurnošću obrate , jer je Sigurna kuća otvorena za njih 24 sata na dan.

Kao glavnu novinu njihovog rada ističu prevenciju nasilja, na način da se kroz škole, medije, i edukacije da do znanja s čime se društvo suočava, pa tako u srednjim školama imaju predavanja upravo o nasilju u vezama s kojima se već u adolescenskoj dobi susreću djeca.

Svaku treću ženu na svijetu, i njihovu djecu, pogađa obiteljsko nasilje. Obiteljsko nasilje nije osobni, već društveni problem.

Pin It on Pinterest