Budućnost istarske gastronomije u rukama učenika

Budućnost istarske gastronomije u rukama učenika s vrhunskim rezultatima na regionalnom natjecanju Gastro 2018.

Veliko postignućena regionalnom natjecanju Gastro 2018., ostvarili su učeniciŠkole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula, osvojivši  tri prva i četiri druga mjesta u osam disciplina, plasiravši se time izravno na državno natjecanje. Ovaj vrhunski rezultat učenika ujedno je i odraz kvalitete programa škole te profesora koji u punom smislu riječi, svoje znanje stvarno prenose na svoje učenike. Učenici s takvim potencijalima, koji će danas sutra biti kuhari, konobari, vlasnici ugostiteljskih objekata ili hotelijeri, pravi su ponos Istre te predstavljaju budućnost u gastronomiji.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula, bila je domaćin regionalnog natjecanja Gastro 2018., na kojem je 15. veljače, ugostila sudionike za 3. regiju, Sjeverno Hrvatsko primorje koja obuhvaća: Istarsku, Primorsko – goransku i Ličko – senjsku županiju. Regionalno natjecanje u Obrazovnom sektoru turizam i ugostiteljstvo predstavlja natjecanje ugostiteljsko-turističkih škola, koje se odvijalo u pet gastronomskih disciplina te u tri hotelijersko-turističke discipline.

 

 

Na ovogodišnje regionalno natjecanje, prijavljena su 43 učenika- natjecatelja iz 11 škola, gdje je osvajačima prvih tri mjesta, osim u četvrtoj disciplini dva mjesta, omogućen izravni plasman  na državno natjecanje. Državno Gastro natjecanje održati će se u ožujku u Srednjoj školi Ambroza Haračića u Malom Lošinju.

Učenici ŠTUT-a, Pula, osvojili su prvo mjesto u slijedećim disciplinama: pripremanje menija, posluživanje menija, pripremanje barskih mješavina dok su drugo mjesto osvojili u disciplinama: hladni slani izložak, hladni slatki izložak, poslovanje putničke agencije i predstavljanje turističke destinacije.

Cilj natjecanja je predstavljanje rezultata rada prema nastavnim planovima i programima zanimanja/kvalifikacije: kuhar, konobar, slastičar,hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist koji proizlaze iz redovitoga školskoga programa, izvannastavnoga rada ili dodatne nastave koja se provodi tijekom cijele školske godine i sastavni je dio godišnjega plana i programa rada škola.

Organizatori regionalnog GASTRO natjecanja za III. regiju u 2018. godini uz Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) bio je Upravni odjel za odgoj i obrazovanje Istarske županije i škola domaćin Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula. Suorganizator je Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola RH.

Ova vrsta natjecanja, koje ima dugu tradiciju u Hrvatskoj, za učenike je od velike važnosti, upravo iz razloga jer im se omogućuje kompetitivnost, gdje mogu usporediti svoje vještine i sposobnosti s drugim učenicima iz istog usmjerenja ali gdje mogu testirati svoju kreativnost, inovativnost, brzinu i samopouzdanje. Na ovakvim gastronomskim natjecanjima, poslodavci pokazuju svoj interes za zapošljavanjem učenika kod kojih uoče tražene potencijale.

Pin It on Pinterest