Predstavljeni 1. Dani različitosti u Puli

 

U Komunalnoj palači u Puli danas je održana konferencija za novinare povodom najave obilježavanja 1. Dana različitosti u organizaciji Grada Pule.

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci poručila je kako su Dani različitosti posvećeni promociji naših sugrađana i posebno djece koja se bore s teškoćama u ustanovama ranog i predškolskog odgoja.

“Zadali smo si zadatak da obilježimo i na jedan način umrežimo Međunarodni dan darovitih učenika, Svjetski dan Down sindroma i Svjetski dan svjesnosti o autizmu te da iskoristimo ova tri vrlo bliska termina da napravimo niz aktivnosti u našoj Puli na način da se oslonimo na domaće stručnjake, ali i na iskustvo ustanova koje se direktno bave ovim problemom.” – kazala je Puh Belci.

Predsjednica Udruge za autizam Istra Dubravka Kovačević kazala je u ime svih članova udruge, kako je oduševljena idejom Dana različitosti i uspješnom suradnjom s Gradom Pulom. “U velikom dijelu Hrvatske još uvijek građani nisu dovoljni upoznati s problemima iz spektra autizma. Mogu također reći kako će naša udruga sve buduće aktivnosti posvetiti odraslima koji imaju autizam, a kojih prema podacima koje smo prikupili u Istri ima oko 40.” – kazala je Kovačević.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Mali svijet Sanja Subotić istaknula je kako je uvijek bolje zajedno planirati aktivnosti koje se inače obilježavaju zasebno. Osim nje svoje su programe predstavili i ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula Loretta Morosin i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović. Navedene ustanove i udruga razdoblju trajanja 1. dana različitosti od 21. ožujka do 6. travnja organiziraju predavanja, prezentacije, okrugli stol, mimohod djece i druga događanja kojima se želi podići svijest o različitostima, pokazati primjere dobre prakse, razgovarati o trenutnim izazovima u radu te prijedlozima kako ih nadići u budućnosti

Zaključno, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci istaknula je kako će sudionici 1. Dana različitosti 3. travnja 2018. godine na Forumu u 10 sati obilježiti Dan svjesnosti o autizmu gdje će simboličnim činom zavezati plavu mašnu te je ujedno pozvala građane da se priključe ovom događaju.

Pin It on Pinterest