Edukacija djece o komunikaciji s nepoznatim osobama

Porečka je policija ovog tjedna nastavila s provođenjem preventivnih aktivnosti u prvim razredima osnovnih škola pa je tako policijski službenik Miler Terzić u utorak i srijedu obišao Osnovnu školu Poreč, Osnovnu školu Vladimira Nazora i Osnovnu školu Joakima Rakovca te je prvašićima održao zanimljivo predavanja o komunikaciji s nepoznatim osobama.

Kako bi se djeci, na njima prihvatljiv i interesantan način, skrenula pozornost da trebaju biti oprezni prilikom susreta s nepoznatim osobama, policijski službenik podijelio im je slikovnice ”Ne, ne idem” te im je ispričao priču o Ani i Marku koji u parku susreću nepoznatog muškarca, a potom ih je savjetovao kako trebaju postupati u komunikaciji s nepoznatim osobama. Kroz razgovor, policijski službenik podučio je djecu kako trebaju biti oprezni kada su sami kod kuće, u trgovini ili na putu do škole pa čak i kada sudjeluju u razgovorima putem društvenih mreža. Osim toga, poručio je djeci da kažu jasno NE ako netko traži da učine nešto što ne žele te da roditeljima uvijek mogu sve reći pa čak i onda kada misle da su napravili nešto pogrešno.

Slikovnicu ”Ne, ne idem” osmislio je Savez White IT – savez protiv dječje pornografije iz Savezne Republike Njemačke, čija je članica Policijska uprava istarska od 2016. godine, na inicijativu PD Hannover. Uspješan suradnja istarske policije i PD Hannover traje već niz godina, a najznačajniji rezultati ostvareni su upravo na području preventivnog rada policije. Slikovnicu je tiskao Savez White IT za potrebe djece u Istarskoj županiji te je od 2015. godine, kada se edukacija uz navedenu slikovnicu započela provoditi u školama, svaki prvašić u Istri dobio svoj primjerak slikovnice. Osim savjeta kojima se nastoji osvijestiti djecu o opasnostima komunikacije s neznancima i potrebi da se povjere svojim roditeljima, slikovnica donosi i savjete roditeljima kako bi osnažili odnos povjerenja s djecom te kako bi im se djeca mogla povjeriti i onda kada ih nešto muči i kada se nečega srame.

Djelatnici Policijske uprave istarske nastavit će s provođenjem ovakvog oblika edukacije i u preostalim školama na području Istarske županije, a zahvaljujući Savezu White IT, koji je tiskao dodatne primjerke slikovnice, i buduće generacije prvašića moći će naučiti kako trebaju postupati u situacijama kada sretnu nepoznatu osobu.

( Foto: PU istarska )

Pin It on Pinterest