Župan Flego potpisao Deklaraciju o Savezu za koheziju

 

Boraveći u Bruxellesu na 128. Plenarnoj sjednici Odbora regija (OR), istarski župan Valter Flego je danas, zajedno s ostalim članovima hrvatske delegacije, potpisao Deklaraciju o Savezu za koheziju. Snažnu podršku samoj Deklaraciji dao je i predsjednik Odbora regija Karl-Heinz Lambertz, koji smatra da je kohezijska politika ključna za budućnost Europe.

Prema županovim riječima, kohezijska politika je od posebne važnosti u kontekstu planiranja i donošenja novog proračuna Europske unije, za razdoblje od 2020.-2027. godine. Naime, jedna od posljedica Brexita će biti upravo nedostatak značajnih financijskih sredstava u europskom proračunu što, ističe župan, ne smije utjecati na kohezijsku politiku.

„Kohezijska politika je politika solidarnosti, a osnovna joj je ideja smanjenje razlika između država članica. Iz tog je razloga važno da se ne režu njezina sredstva, koja su značajna za otvaranje novih radnih mjesta, ali i ulaganje u mlade, cjeloživotno obrazovanje, istraživanje i znanost“, istaknuo je istarski župan dodajući kako se tom politikom rješavaju i velika globalna pitanja poput klimatskih promjena i migracija.

Kohezijska politika, kazao je župan Flego, trenutno iznosi trećinu proračuna Unije, a u prethodnom financijskom razdoblju (2007.-2012.) omogućila je otvaranje 600 tisuća radnih mjesta, izgradnju 25 tisuća km cesta i 1800 km željeznica.

Savez za koheziju (#CohesionAlliance) koalicija je onih koji vjeruju da kohezijska politika EU-a mora i dalje biti jedan od stupova na kojima počiva budućnost EU-a. Savez je plod suradnje između vodećih europskih udruga gradova i regija i Europskog odbor regija. On zahtijeva da se u okviru proračuna EU-a nakon 2020. ojača kohezijska politika te da se poveća njezina učinkovitost, vidljivost i dostupnost u svim regijama u Europskoj uniji.

Pin It on Pinterest