Predstavljanje pojekta “Pulska (pri)povijest – Ovo je moj grad! Upoznaj ga i ti!”

 

Projekt Pulska (pri)povijest – Ovo je moj grad! Upoznaj ga i ti! u kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola Centar, „Giuseppina Martinuzzi“ i Vidikovac bit će predstavljen u povodu Dana grada Pule u ponedjeljak, 7. svibnja u 18 sati u dvorani Središnje knjižnice.

Pulska (pri)povijest – Ovo je moj grad! Upoznaj ga i ti! projekt je Gradske knjižnice i čitaonice Pula, koji je proveden u suradnji s pulskim osnovnim školama Centar, Vidikovac i „Giuseppina Martinuzzi”. Osmišljen je na način da kroz niz radionica potakne učenike na razvijanje sposobnosti vrednovanja povijesnih lokaliteta i kulturnog nasljeđa.

Budući sa su djeca aktivni sudionici projekta, osuvremenili smo sadržaj iz povijesti i kulture da bismo potaknuli mlade naraštaje na čitanje, učenje i kreativno izražavanje i stvaranje, kroz upoznavanje baštine lokalne zajednice, njezine povijesti i kulture.

Ovaj projekt nastavak je projekta Mladi za mlade – Gladijator u tramvaju, proveden 2015./2016. godine, čiji je rezultat e-slikovnica Pulska (pri)povijest.

Želja nam je bila kroz niz radionica (crtanje stripa i pisanje kratke priče) za učenike drugih, trećih, četvrtih i petih razreda osnovne škole kreirati priču o Puli kroz već postojeću Pulsku (pri)povijest te motivirati učenike na stvaralaštvo i istraživanje, na razvijanje kreativnosti i mašte.

Zavičajna nastava i zavičajni projekti ključne su aktivnosti koje će produbiti razumijevanje kulturne baštine i kulture zavičaja u cjelini te motivirati djecu i mlade da se samostalno uključe u stvaranje vlastite slike lokalnoj zajednici kojoj pripadaju, o zavičaju koji ih okružuje, ali i domovine u cijelosti. Stvarajući edukativni materijal koristeći vlastita iskustva, želje i potrebe svoja znanja prenose svojim vršnjacima te na taj način pridonose očuvanju tradicije, kulturnog i povijesnog naslijeđa.

Pin It on Pinterest