Sedam novih EU projekata IDA-e za jačanje razvoja Istre

 

Međunarodna suradnja i EU projekti značajan su dio poslovanja Istarske razvojne agencije i velik dio ulaganja u provedene programe podrške za malo i srednje poduzetništvo financirao se upravo kroz EU fondove. IDA je od svog osnivanja provela ukupno 44EU projekta ukupne vrijednosti 420 milijuna kuna, naveo je dr.sc. Boris Sabatti, direktor IDA-e u uvodnom predstavljanju na konferenciji za medije održanoj 3. svibnja 2018. godine u sjedištu agencije u Puli.

Od trenutno 13 projekata u provedbi njih čak 7 ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna odobreno je za financiranje i započelo s provedbom početkom ove godine, pojasnio je nadalje Sabatti, te dodao kako se najvećim dijelom radi o programima prekogranične suradnje INTERREG Italija- Hrvatska, zatim ADRION, MEDITERAN te ostalim Europskim strukturnim i investicijskim fondovima, pri čemu se iz EU sredstava financira 85% ukupnih iznosa projekata.

Aktualni EU projekti predstavljaju nove smjerove razvoja u raznim područjima; od plave  i zelene ekonomije, preko kulturnog turizma, brendiranja regije putem razvoja i promocije oznake kvalitete tipičnih proizvoda do pametnih rješenja za teretni promet te zelenu urbanu mobilnost.

Konkretnije govoreći projekt QNEST – Quality Network on Sustainable Tourism, ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna, koji se financira iz programa Interreg ADRION, ima kao cilj unaprijediti i valorizirati kulturnu, tradicionalnu i ekološku  baštinu svih uključenih regija kroz zajednički proces brendiranja proizvoda, usluga i turističkih destinacija. Voditelj projekta Edo Cetina pojasnio je da će se u Istarskoj županiji  u tom smislu raditi na nadogradnji projekta IQ – Istarska kvaliteta  što znači brendiranje Istre kao regije kvalitete, regije autohtonih proizvoda, tradicijskih vrijednosti, koji jamče izvornost i izvrsnu kvalitetu.  Trenutno se oznaka IQ– Istarska kvaliteta dodjeljuje sukladno definiranim pravilnicima za vina malvaziju i teran, a u sljedećoj će fazi biti uključeni istarsko maslinovo ulje, pršut, kobasice i med te cjelokupna vezana promocija.

Projekt BEAT – Blue enhancement action for technologytransfer ukupne vrijednosti 7 milijuna kuna, koji se financira putem programa Italija – Hrvatska nastavak je uspješne suradnje koju je IDA tijekom godina ostvarila u prekograničnim projektima s nositeljem iz regije Veneto; Unioncamere del Veneto, pojasnio je Cetina te dodao da isti ima kao cilj potaknuti razvoj i u sektoru plave ekonomije u programskom području što konkretnije u Istarskoj županiji znači provesti pripremne pilot aktivnosti i studije podmorja za strateški projekt izgradnje Terminala za pomorski putnički promet Luke Pula.

Ivana Kalac predstavila je projekt HQ_ISTRIA- Stimuliranje rasta malog i srednjeg poduzetništva Istarske županije putem visokokvalitetnih usluga podrške, ukupne vrijednosti 600.000 kn, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj te ima za cilj razvoj i povećanje ponude usluga savjetodavne i stručne podrške, kao i usluga informiranja  i edukacije za male i srednje poduzetnike.  Uz pomoć navedenog projekta omogućit će serija besplatnih edukacija i mentoriranja za poduzetnike na temu digitalnog gospodarstva, kao i organizacija Dana otvorenih vrata poduzetničkih inkubatora, pojasnila je Kalac.

Projekt ATLAS – Adriatic Cultural Tourism Laboratories ukupne vrijednost 7,3 milijuna kuna, koji se financira iz programa Italija – Hrvatska usmjeren je na  jačanje i razvoj informatičkih alata u svrhu promocije održivog kulturnog turizma kao neiskorištenog potencijala u ruralnim područjima, pojasnio je voditelj projekta Alek Dragojević. Konkretan cilj u Istarskoj županiji je  prvenstveno omogućiti dostupnost objekata kulturne baštine na području Istarske županije osobama sa invaliditetom, ali i povećati vidljivosti  postojeće turističke ponude putem novih digitalnih aplikacija, dodao je Dragojević.

Dragojević je nadalje predstavio projekt GREEN MIND – Green and Smart Mobility Industry koji se financira kroz program Interreg MEDITERAN, ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna te čiji je fokus usmjeren na razvoj i upotrebu novih inovativnih tehnologija s ciljem popularizacije korištenja zelenog javnog prijevoza i smanjenja prometnih gužvi u urbanim sredinama.

Projekt TRANSPOGOOD – Transport of goods platform, ukupne vrijednosti 8,8 milijuna kuna ima za cilj poticati multimodalnost  te integrirani pristup u razvoju kanala i pametnih mreža u transportu roba u prekograničnom području putem razvoja zajedničkih informatičke platforme, što je preduvjet i za bolji razvoj teretnog prometa u Istarskoj županiji te poticanje poslovanja malih i srednjih poduzeća u navedenom sektoru, pojasnila je Tamara Kiršić, dodavši kako je ključ u optimizaciji spoja pomorskog i cestovnog teretnog prometa u prekograničnom području Hrvatske i Italije.

Kiršić je nadalje predstavila i projekt Adriatic Business Centar – ABC u kojem IDA sudjeluje kao partner-konzultant nositelju Razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije, obzirom na dugogodišnje iskustvo IDA-e u uspostavi i upravljanju poduzetničkim inkubatorima.

Osim navedenih te ostalih projekata u provedbi u fazi kandidature IDA trenutno ima 15 projekta, kako navodi Sabatti, mahom prekogranične suradnje u programima Italija- Hrvatska, Dunav, Slovenija-Hrvatska te Central Europe. Isto tako vrlo je značajna priprema projekta COWORKING Pula, jednog od strateških projekata urbanog područja Pula, koji će se financirati uz pomoć ITU mehanizma.

Pin It on Pinterest