Okrugli stol“Kadi su finili?“ u Puli

 

U petak, 11. svibnja 2018., s početkom u 18 sati u Domu antifašista u Puli (Emova 1) održat će se okrugli stol pod naslovom „Kadi su finili?“: u potrazi za grobovima istarskih stradalnika nacističkih logora.

Skup će moderirati Igor Jovanović i Igor Šaponja, uz sudjelovanje Aleksandra Bančića, Valtera Harića, Magde Ivančić i Dolores Mihelić Malbašić.

Organizator je Istarsko povijesno društvo u sklopu programa „Stoljeće europskog antifašizma.

Istra između lokalnog i globalnog“, u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule te Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti.

Okrugli stol uvršten je i u program obilježavanja Dana povijesti u Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti.

O temi:
Tijekom Drugoga svjetskog rata više od 20.000 Istrana odvedeno je u nacističke koncentracijske logore. Više od 5.000 se nikada nije vratilo. Priče preživjelih uznika i šture obavijesti Crvenoga križa desetljećima su bile jedine vijesti o sudbini tih ljudi. Na okruglom stolu znakovita naslova „Kadi su finili?“ razgovarat ćemo s pripadnicima obitelji stradalnika nacističkih koncentracijskih logora koji su nakon više od sedam decenija pronašli podatke o svojim bližnjima te im, napokon, na mjestu posljednjeg počivališta položili cvijet i zapalili svijeću.

Pin It on Pinterest