Proaktivna mjera Grada Pule za pomoć poduzetnicima u pronalaženju kvalitetnih kadrova u turizmu i ugostiteljstvu

 

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i voditelj projekta Gastroposao.eu Zoran Šimunić, na današnjoj konferenciji za medije u Klub Gastronomada u Zagrebu, predstavili su poticajnu mjeru subvencioniranja poduzetnika s područja grada Pule u pronalaženju kvalitetne radne snage u ugostiteljstvu i turizmu.

Grad Pula će u suradnji s portalom Gastroposao.eu, odnosno putem tog portala, u najvećoj mjeri subvencionirati ugostiteljske i turističke objekte u sektoru malog i srednjeg poduzetništva s područja grada Pule kako bi se brzo i jednostavno “našle” ponuda i potražnja za kvalitetnom radnom snagom u turizmu.

„Grad Pula kontinuirano pronalazi načine za pomoć pri razvoju gospodarskih grana koje osiguravaju nova radna mjesta i povećanje standarda življenja. Tako smo prepoznali potrebu za stvaranjem jednostavne i egzaktne mjere koja će pomoći poduzetnicima  u pronalaženju kvalitetne radne snage. Svjesni smo da taj zadatak nije lak, ali smo mišljenja da ćemo na taj način direktno povećati zapošljavanje, stvoriti dobit i dohodak te podići cjelokupnu kvalitetu gastronomije“ kazao je Miletić, napomenuvši da je jedini uvjet da je korisnik mjere s područja grada Pule.

Gastroposao.eu, strukovni je portal u Horeca sektoru i jedini portal u Hrvatskoj koji je specijaliziran za pronalaženje poslova u ugostiteljstvu. Projekt je zamišljen na način da Gastroposao.eu daje logističku pomoć, kod objave natječaja na samom portalu, te kroz društvene mreže, kao i da proaktivno adresira potrebu za radnom snagom pojedinog objekta na cijelom teritoriju Hrvatske.

Na natječaje će se moći prijaviti svi zainteresirani s područja grada Pule, a akcija će se i dodatno marketinški popratiti. Važno je naglasiti da se unutar ovog projekta izbjegavaju posrednici jer poslodavac i posloprimac međusobno direktno komuniciraju. U ovom pilot projektu Grad Pula sudjeluje u subvencioniranju troškova pojedinog natječaja i oglašavanja za svakog poduzetnika, dok će poduzetnici u troškovima sudjelovati simbolično – samo 100 kuna i bit će pozicionirani na portalu kao veliki istaknuti oglašivač u trajanju od 30 dana.  Ovim pristupom pomaže se ugostiteljima, malim i srednjim poduzetnicima da s  minimalnim ulaganjima aktivno sudjeluju na tržištu rada i lakše pronađu kvalitetnu radnu snagu. Prema informacijama iz Udruženja obrtnika, u gradu Puli se turizmom i ugostiteljstvom bavi 227 obrta, odnosno 484 na području bivše Općine Pula te je procjena da u gradu nedostaje oko 150 kvalitetnih djelatnika u toj branši, ne računajući potrebe velikih turističkih kuća koje djeluju na području grada Pule,  a koje su također značajne.

Sama inicijativa je zapravo krenula spontano jer su i Grad Pula i Gastroposao.eu tražili rješenje kako pomoći sektoru – jednostavno, brzo i bez dodatne papirologije. Poznato je da je problem pronalaska kvalitetnih radnika najviše pogodio turizam i ugostiteljstvo. Postojeće mjere HZZ-a i drugih institucija nisu toliko praktične i teško daju brze rezultate, stoga se i krenulo u ovakvu suradnju. Gastronomadi,  koji su razvili projekt Gastroposao.eu,  su kao vodeća hrvatska konzultantska kompanija na području enogastronomije u Istri prisutni već dugi niz godina. Sudjelovali su u više projekata, od brendiranja maslinovog ulja pa sve do sudjelovanja u projektu spašavanja boškarina. Dodatno, uz to što se projekt Gastroposao.eu direktno obraća sektoru turizma i ugostiteljstva, razlog za ovu suradnju leži i u činjenici da je taj projekt financiran od strane Europske unije u iznosu od nešto manje od 200.000 eura.

Onaj tko ne traži posao ili djelatnika danas, ne znači da to neće morati već sutra. Cilj i misija projekta je olakšati tu turbulentnu svakodnevicu i potvrditi tezu da je bolje raditi „doma“ , zaključeno je na predstavljanju projekta.

Pin It on Pinterest