Dodijeljene nagrade ženama poduzetnicama

 

Marija Maja Čebulc poduzetnica godine, Milena Perković menadžerica godine, a Danijela Kasumović – Maružin socijalna poduzetnica godine

Povodom Svjetskog dana poduzetnica Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG u suorganizaciji s HGK dodijelila je godišnje nagrade uspješnim poslovnim ženama. Vlasnica prve privatne ljekarne u Dubrovniku „Ljekarna Čebulc“ Marija Maja Čebulc dobitnica je nagrade za poduzetnicu godine, Milena Perković iz „Arena Hospitality Group“d.d. Pula proglašena je menadžericom godine, a Danijela Kasumović Maružin iz „Punkt “d.o.o. Pula socijalnom poduzetnicom godine.

Prije 25 godina gospođa Čebulc vjerom u vlastito znanje i iskustvo, upustila se u poslovne vode i u Dubrovniku otvorila prvu privatnu ljekarnu. Danas zapošljava 21 djelatnika, među njima sedam magistara farmacije i deset farmaceutskih tehničara. Gospođa Perković, svojom upornošću, sposobnošću i znanjem na području upravljanja, razvoja i strateškog marketinga, nekadašnji Arenaturist d.d., a danas Arena Hospitality Group dovela je u jednog od predvodnika hrvatskog hotelijerstva i prepoznatljivi turistički brand, a tvrtka gospođe Kasumović Maružin Punkt pokazala se kao uspješan projekt za pokretanje društvenih promjena i zapošljavanja apsolutno marginaliziranih skupina na tržištu rada. Ovakva praksa ističe važnost integracija osoba s invaliditetom i mnogima može poslužiti kao primjer rušenja predrasuda.

”Naša uloga kao Udruge je da žene povezujemo, potičemo i pomažemo im na njihovom putu realiziranja ideja i ostvarenju snova, da im budemo oslonac. Udruga djeluje više od 20 godina s članicama iz cijele Hrvatske, a s novim članicama, planovima, aktivnostima i umrežavanjima, postajemo još snažnije,”  istaknula je predsjednica Udruge Krug Gordana Restović.

 Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić istaknuo je kako stvari idu nabolje, međutim nedovoljno brzo jer ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada još uvijek nije postignuta. „Najveće prepreke ženama u poduzetništvu vezane su uz nedostupnost informacija, novčanih sredstava, izobrazbe, a osim toga, manje su prisutne na tržištu rada te slabije plaćene u jednakim poslovima od muških kolega. I zato želim jasno i nedvosmisleno poručiti kako će se HGK i dalje snažno zalagati za stvaranje takvog poslovnog okružja koje će pripadnicama ženskog spola olakšati put do zasluženih pozicija u poslovnom svijetu. I onda više nećemo razgovarati o ženskom poduzetništvu već samo o poduzetništvu. Jer će to značiti da živimo u društvu jednakih uvjeta i prilika za sve“, rekao je Barbarić.

U ime predsjednika Vlade i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta prisutnima se obratila državna tajnica gospođa Nataša Mikuš Žigman. Čestitajući svim nagrađenima istaknula je kako je ovo važan dan za cjelokupno gospodarstvo a da su ove nagrade poticaj svim ženama za bavljenje poduzetništvom. Također je čestitala KRUG-u na stvaranju povoljne klime za žensko poduzetništvo. Naglasila je kako Vlada Republike Hrvatske potiče žensko poduzetništvo putem posebnih programa i iz europskih sredstava te da je jedan od ciljeva Strategije razvoja poduzetništva 2014.-2020. upravo smanjiti rodnu neuravnoteženost.

U ime predsjednice Republike Hrvatske, obratila se je i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, predsjednica Istarskog Ogranka Krug-a, višestruko nagrađivana poduzetnica gospođa Gordana Deranja. HUP promovira žensko poduzetništvo kroz promociju baze žena i inicijativu koja promovira povećanje udjela žena u upravama društva na više od 30%. Deranja smatra kako bi sve tvrtke bile uspješnije i socijalno osjetljivije kada bi imale žene u svojim upravama.

Dodjeli nagrada prisustvovalo je i izaslanstvo iz Istre na čelu s istarskom dožupanicom Sandrom Ćakić Kuhar, pulskom dogradonačelnicom Elenom Puh Belci i Jasnom Jaklin Majetić predsjednicom Županijske komore te članicama Ogranka Istra.

Svečanost se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Pin It on Pinterest