Manifestacija 100% Zagorsko prvi put u Puli

 

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je bogat program manifestacije pod nazivom 100% Zagorsko koja će se prvi put održati u Puli i to 8. i 9. lipnja ove godine na Giardinima te na Trgu Portarata.

Manifestacija koja se niz godina održava u Zagrebu, a posljednjih nekoliko godina i u Rijeci, prodajnog je i izložbenog karaktera te će biti izloženi poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije. Izvorne proizvode Zagorja predstavljat će pedesetak  izlagača – poljoprivredni proizvođači, obrtnici, tvrtke, toplice, agroturizmi, hoteli te restorani i kulturne ustanove.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci pozdravila je predstavnike Krapinsko Zagorske županije koji su u Pulu došli s pozitivnom energijom, poklonima i odličnom inicijativom.„ Hvala vam na divnim tradicijskim poklonima za djecu, na orguljama koje će notama krasiti naš Grad, na svim divnim poklonima i  divnom prijateljstvu,“kazala je Puh Belci.

Naime, u sklopu projekta danas je održana i dodjela tradicijskih drvenih igračaka u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, kojeg provode Radio Kaj i Etnografski muzej iz Zagreba uz potporu Krapinsko-zagorske županije, a igračke su donirane djeci iz Dječjeg vrtića Pula i Dječjeg vrtića Mali svijet Pula.

Župan Istarske županije Valter Flego poželio je organizatorima dobrodošlicu zahvalio je na poklonima, na susretljivosti i na angažmanu kojeg su uložili da se predstave, te poželio da suradnja potraje i u nadolazećim godinama.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar zahvalio je Gradu Puli i Istarsoj županiji na susretljivosti i podršci, te poželio ugodnu suradnju i ubuduće između županija i gradova. Voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko Zagorske Županije, Sanja Škrinjar, najavila je što nas sve očekuje u dva dana manifestacije, te je posebno istaknula uvijek atraktivne kočije s konjima i  borbe vitezova.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Davor Pleško istaknuo  je sličnosti dviju županija: „Mala sela na brežuljcima u unutrašnjosti Istre podsjećaju na Zagorje. Upravo te sličnosti možemo pretvoriti u prednost. Ako turist može putovati od Plitvica do Dubrovnika, može i od Pule do Zagorja, stoga trebamo graditi naš odnos i turističku ponudu kako bi zajedno bili konkurentniji, privlačniji i na glasu pružanja dobre usluge u predivnom prirodnom okruženju.“ naglasio je Pleško.

Nakon konferencije, u dvorištu Doma hrvatskih branitelja svečano su predstavljene postavljene glazbene ograde na kojima se mogu odsvirati prvi taktovi hrvatske himne. Ograde su također donacija Karpinsko-zagorske županije Gradu Puli,

 

Ulice Pule, od Giardina do Portarate, ispunit će zvuci i mirisi zagorske tradicije. U ponudi će se naći bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće,  rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. U sklopu manifestacije bit će organizirane cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca i umanjeni prikaz špilje Hušnjakovo (fotografiranje, animacija djece i odraslih), prikaza starih zanata, borbi i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku te bogat kulturno-umjetnički program.

Pin It on Pinterest