Granična policija pronašla torbu punu droge

Djelatnici Policijske postaje Buje-Buie proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da je 55-godišnji albanski državljanin počinio kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Rezultate provedenog kriminalističkog istraživanja, na konferenciji za medije koja je održana danas u prostorijama Policijske uprave istarske, predstavili su voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Valter Gržeta i pomoćnik načelnika za graničnu kontrolu u Policijskoj postaji Buje-Buie Robert Boban Paulović.

Naime, u srijedu, 13. lipnja oko 17.30 sati, policijski službenici na graničnom prijelazu Kaštel obavljali su izlaznu graničnu kontrolu putnika i autobusa koji prometuje na relaciji Zagreb-Pula-Koper-Trst-Ljubljana-Zagreb. Prilikom obavljanja svojih zadaća, posumnjali su u 55-godišnjeg albanskog državljanina, za kojeg je utvrđeno da je nekoliko dana boravio na području Republike Hrvatske, no nije imao prijavljen boravak.

Policijski službenici odlučili su obaviti temeljitu graničnu kontrolu te su od svih putnika zatražili da preuzmu svoju prtljagu, pri čemu je jedna putna torba ostala u autobusu. Budući da se opravdano sumnjalo da se radi o prtljazi albanskog državljanina, policijski službenici su započeli s provođenjem druge linije kontrole te su kod 55-godišnjaka pronašli ključ od ostavljene torbe.

Temeljem naloga Županijskog suda u Puli-Pola, policijski službenici obavili su pretragu putne torbe, prilikom čega su pronašli 12 paketa u kojima se nalazilo ukupno 12.6 kilograma marihuane. U nastavku kriminalističkog istraživanja, na jednom parkiralištu u Umagu pronađeno je vozilo Peugeot 208, talijanske registarske oznake, kojim se služio 55-godišnjak te su policijski službenici obavili pretragu automobila i u njemu pronašli i druge predmeta od značaja za daljnji kazneni postupak.

”Ova zapljena rezultat je ispravne profilacije policijskih službenika i nije usamljen slučaj. Naime, u posljednjih mjesec dana poduzimamo pojačane mjere, s obzirom da se približava turistička sezona te povećavamo operativnu kontrolu, kako na graničnim prijelazima, tako i u operativnom radu, a sve u cilju suzbijanja problematike zlouporabe droga i otkrivanje počinitelja ovakvih kaznenih djela” istaknuo je voditelj Gržeta.

Pronađena droga je oduzeta te će se dostaviti na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ”Ivan Vučetić”, a osumnjičeni je jučer, 14. lipnja u večernjim satima, uz kaznenu prijavu priveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske.

”Postupanje policijskih službenika granične policije Policijske postaje Buje-Buie pokazalo je još jednom spremnost hrvatske policije u zaštiti i nadzoru državne granice, kao i činjenicu da unatoč obimu posla i pojačanom prometu putnika, hrvatski policajci provode učinkovitu graničnu kontrolu i svojim aktivnostima suzbijaju prekogranični kriminalitet” zaključio je pomoćnik načelnika za graničnu kontrolu Robert Boban Paulović.

Photo: PU Istarska

Pin It on Pinterest