“SVJETSKI DAN GLAZBE” – 21. 06. 2018.

Ideja da na jedan dan gradovi postanu zonom slobodne svirke te da glazbenici izađu na ulice u kvartovima, na trgovima i svojom svirkom slave glazbu, potaknula je i ove godine Hrvatsku glazbenu uniju da zajedno sa svojim podružnicama
nastave u održavanju zanimljivih glazbenih programa u čak sedam većih gradova – Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku, Puli, Rijeci i Dubrovniku, te od prošle godine još i u Bujama.
Glazbenici najraznovrsnijih glazbenih pravaca, svojom će besplatnom svirkom kroz petnaestminutni nastup uveličati ovaj dan koji se tradicionalno slavi u svijetu.
Nastupi će se dešavati na više lokacija u gradu, koje će tehnički bili opremljene, te omogućene za nesmetano odvijanje glazbenih druženja.
Prošle godine je na punktovima sviralo preko trideset glazbenika, te procirkuliralo mnogo publike šetajući od jednog mjesta nastupanja do drugog.
Želja nam je da sa vremenom ovaj program postane tradicionalan, te da proširimo punktove na parkove i zanimljive lokacije grada. Ove godine glazbe će oživjeti Tržnicu, Trg Portaratu i Titovom parku.

U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe, odnosno Fete de la Musique. Toga dana glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu.

Još 1976. godine, američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje.

Od 2005. godine manifestacija je – uz slogan ‘faites de la musique’ (stvarajmo glazbu) – međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe. Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-evi i ostalo, pleše se, pjeva i zabavlja.

Organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima (i onima koji se tako osjećaju). Stoga glazbenici amateri i profesionalci ciljaju na što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično: toga dana nije neobično vidjeti simfonijski orkestar kako izvodi Mozartova djela u hladovini vašeg omiljenog parkića.

U kolijevci Svjetskoga dana glazbe, primjerice, toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

Stjepan Vrečko

TRŽNICA 09-12h

PUHAČKI ORKESTAR GRADA PULE

EVERGREEN KVARTET (E4)

ALEN VITASOVIĆ

VESNA NEŽIĆ RUŽIĆ

IVANA MAJCAN  (Duo ON AIR)

IRENA I MAURO GIORGI

PORTARATA 17:30-20h

STUDIO GLAZBENE KREATIVNOSTI “ČAROBNA FRULA”

TEA TIDIĆ

DUO SUNRISE

FACE TO FACE

TITOV PARK 19-24h (AMBASADORI ELEKTRONSKE GLAZBE)

LI LA

ANHEL

ARTNOTE: ISAN HETS vs BEATRISS

UNOQUE vs BEBETTO

MARIN BIOČIĆ vs TSCHOKY

 

Pin It on Pinterest