Najavljen sajam mogućnosti ”Neovisan znači imati stav i biti zdrav”

Policijska uprava istarska već tradicionalno, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Pule, Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i drugim partnerima obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama (26. lipnja). Tim je povodom danas u zgradi policijske uprave održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Pule, ujedno i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci, voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović, tajnik Zajednice tehničke kulture Pula Anton Pletikos, načelnik Policijske postaje Pula-Pola Vjekoslav Vukšić i policijski službenik Odjela prevencije Aleksandar Šerović.

Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama nastoji se upozoriti na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga. ”Osim kroz preventivne aktivnosti, navedeni dan obilježava se i kroz pojačane aktivnosti policije pa će se tako narednih dana poduzimati pojačane mjere suzbijanja zlouporabe droga na graničnim prijelazima, u prometu i u radu kriminalističke policije” rekao je načelnik Vukšić. Prema statističkim pokazateljima,  u prvih mjeseci ove godine na području Policijske uprave istarske evidentirano je 36 kaznenih djela iz domene zlouporabe droga, pri čemu su protiv 17 osoba podnijete kaznene prijave. Što se tiče prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, odnosno posjedovanja droge za vlastitu upotrebu, evidentirano je 267 takvih događaja s isto toliko prijavljenih osoba. U ostvarenim zapljenama droga, policijski službenici zaplijenili su najviše marihuane, i to 36 kilograma i 683 grama. Kada je riječ o drogi marihuani, policijski službenici su zaplijenili i 42 komada stabljika biljke indijske konoplje, uzgojene radi proizvodnje marihuane. Nakon marihuane, najčešće su se kod osoba pronalazile sintetičke vrste droga pa je tako od sintetičkih droga najviše zaplijenjeno amfetamina (128 grama) te MDMA (5.5 grama i 15 komada), kao i manje količine drugih vrsta droga. Iako se problematika suzbijanja zlouporabe droga zahvaća primarno kroz rad kriminalističke i temeljne policije, svoj doprinos otkrivanju počinitelja kaznenih djela i prekršaja daju i drugi rodovi policije. Tako su u prvih pet mjeseci na graničnim prijelazima ostvarene ukupno 62 zapljene različitih vrsta droga, a kada je riječ o prometnoj policiji, policijski službenici su u proteklom vremenskom razdoblju utvrdili 88 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem droge. Kako droga štetno utječe na percepciju vozača i umanjuje njihove sposobnosti, govori i činjenica da su u prvih pet mjeseci ove godine evidentirane četiri prometne nesreće vozača pod utjecajem droga, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i dvije nesreće s materijalnom štetom.

Kada govorimo o problemu ovisnosti, ukupan broj osoba koje su se javile 2017. godine u Službu za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja zbog konzumacije ili ovisnosti o drogama nešto je manji nego godinu prije. ”Smanjenje se uglavnom odnosi na broj heroinskih ovisnika. Broj novoevidentiranih heroinskih ovisnika je sve manji u usporedbi s proteklim godinama, dok je broj osoba koje se javljaju zbog konzumacije ostalih droga gotovo jednak kao i godinu prije” istaknula je voditeljica Mitrović i navela kako je zamijećen porast broja mladih koji se javljaju zbog ovisnosti o marihuani i amfetaminima.

Ove godine napravljen je četverogodišnji koncept obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama pa će se tako u narednih par godina navedeni dan obilježavati sajmovima mogućnosti na različitim područjima, od tehnike, sporta i kulture pa do ekologije. Prvi sajam mogućnosti ”Neovisan znači imati stav i biti zdrav” organizira se na području tehnike te će se održati u utorak, 26. lipnja od 9 do 11 sati, u prostorijama i ispred prostorija Zajednice tehničke kulture Pula na Trgu kralja Tomislava.

Osim Zajednice tehničke kulture Pula, koja će tog dana otvoriti svoja vrata mladima, u organiziranje sajma mogućnosti uključit će se i Kampanja protiv bolesti ovisnosti Bježi/Via!, Služba za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Centar za socijalnu skrb Pazin – Podružnica Obiteljski centar Pula, UZPIRO-CRO PULA,  Savjet mladih Grada Pule i Dječje gradsko vijeće Grada Pule. ”Sajam mogućnosti održat će se kako bi se učenike osnovnih i srednjih škola potaknulo na uključivanje u slobodne aktivnosti tehničkog profila, koje se nude u sklopu Zajednice tehničke kulture Pula, kao zdravog životnog izbora i kao alternativa ovisnosti” istaknuo je policijski službenik Šerović i napomenuo kako je cilj senzibilizirati građane na problem ovisnosti i potaknuti ih na traženje pomoći od različitih institucija koje se bave tim problemom.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci navela je kako je Grad Pula putem Vijeća za prevenciju kriminaliteta, zajedno s Policijskom upravom Istarskom i ostalim partnerima, i ove godine organizirao akciju kako bi djecu i mlade još jednom podsjetili i upozorili na važnost zajedničke borbe protiv zlouporabe droga, ali i na važnost stvaranja zdravih životnih navika. ”Kao grad koji brine o zdravlju svojih sugrađana, Grad Pula zajedno sa partnerima provodi niz aktivnosti tijekom čitave godine upravo s ciljem promicanja zdravog i aktivnog načina života, posebice kod djece i mladih” rekla je zamjenica gradonačelnika.

O tome na koji će način Zajednica tehničke kulture Pule otvoriti svoja vrata, govorio je tajnik zajednice Anton Pletikos, koji je naveo kako će se osim ljetnih hobby radionica, djeca moći na sajmu mogućnosti okušati i u izradi zmajeva, lego modelarstvu, informatičkoj radionici, robotici, automodelarstvu i izradi recikliranih uporabnih predmeta i igračaka. Na postavljanim info punktovima moći će razgledati teleskopsku opremu, opremu za ronjenje, makete, izložbu fotografija, komunikacijsku opremu, bespilotnu letjelicu te dobiti informacije o problemu ovisnosti i gdje mogu potražiti pomoć. Osim toga, moći će isprobati poligon za vožnju Auto kluba Pula-Rovinj i razgledati policijska vozila, a dobru i veselu atmosferu svojim nastupom osigurat će i skupina AB Original.

Policijska uprava istarska poziva građane i predstavnike medija da se uključe u ovu preventivnu aktivnost i da u što većem broju poprate obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

DOĐITE U UTORAK, 26. LIPNJA OD 9 DO 11 SATI, NA TRG KRALJA TOMISLAVA (ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE PULA)!

Pin It on Pinterest