Festival Sete Sois Sete Luas u Rovinju

Rovinj, Trg m. Tita,  20. – 21. srpnja 2018.

U Rovinju će se 20. i 21. srpnja održati tradicionalni Festival mediteranske narodne glazbe Sete Sóis Sete Luas  koji će u  2018. godini doživjeti svoje XXVI izdanje. Festival ima  sjedište u Lisabonu (Portugal) i u Pontederi (Italija). Promovira se putem Mreže za kulturu u 33 gradova, u 11 različitih zemalja Mediterana i država portugalskog govornog područja: Brazilu, Cabo Verde, Francuskoj, Grčkoj, Izraelu, Italiji, Maroku, Portugalu, Španjolskoj, Sloveniji, a od 2008. godine u  Hrvatskoj i Rovinju. Festival predstavlja projekte narodne glazbe, uličnog kazališta i likovne umjetnosti, uz sudjelovanje velikih imena mediteranske kulture. Zbog europske dimenzije i visoke kulturne vrijednosti projekta, potporu mu pruža i Europska Unija kroz programe Kaleidoskop, Kultura 2000 i Interreg IIIB Medocc. Projekt ima za cilj omogućiti međunarodnu razmjenu umjetnika različitih kultura, putem raznih oblika umjetnosti (glazba, fotografija, enogastronomija, kultura).

Kao lik Festivala, zbog svoje  simbolične moći, izabran je Leteći stroj “passarola“, koji predstavlja metaforu sna i utopijske slobode. U djelu Joséa Saramaga, „Sjećanje na samostan“ („Memorial do Convento“), Bartolomeo di Gusmão, genijalni graditelj Passarole, gradi je uz pomoć Baltazara Sete Sóis i Bilmunde Sete Luas, likova vizionarske duše koji se kreću srednjevjekovnom Europom, a ugnjetava ih netolerantna, mračna Inkvizicija. Inspiriran današnjim vrijednostima u djelu Saramaga, Festival želi iskoristiti sposobnost snivanja koju nudi umjetnost, glazba i književnost uronjene u stvarnost našeg doba.

 Na ovogodišnjem festivali nastupiti će slijedeći izvođači, predstavnici zemalja Mediterana:

Program:
20.07.2018
21:30 Brava 7Luas Band (Zelenortski otoci)
22:30 Gustafi (Hrvatska)

21.07.2018
21:00 AYWA (Francuska)
22:00 Les Voix des 7Lunes (Izrael – Italija – Réunion – Portugal – Sudan)

Organizator manifestacije je  Associacao Cultural Sete Sois Sete Luas  sa sjedištem u Portugalu i Italiji, a suorganizatori u Rovinju su Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno, Grad Rovinj-Rovigno, Istarska Županija te grupe Gustafi.

Informacija o izvođačima

BRAVA 7LUAS BAND (Zelenortski otoci)

Ova izvorna produkcija festivala Sete Sóis Sete Luas sastoji se od pet prestižnih glazbenika s zelenortskog otoka Brava. Repertoar grupe temelji se na glazbenoj tradiciji otoka cvijeća, poznatog po svojim tugaljivim mornama i poeziji Eugenija Tavaresa. Upotreba kreolskog lokalnog jezika, temama daje posebnu emociju. Pet glazbenika, pjevačica Rosa Borges, Carlos Lobo na cavaquinhu (mala gitara), Zeca Barbosa na bubnjevima, Zé Duarte na gitari i Isaque Delgado na basu, pod dirigentskom palicom maestra Efrena Lopez (Valencia, Španjolska) i Sofije Neide (Portugal).

Repertoar Brava 7Luas Banda kombinira tradicionalnu glazbu, izvorne skladbe i nove aranžmane nadahnute kulturom otoka Brava.

GUSTAFI (Hrvatska)

Najpoznatiji istarski band u Hrvatskoj, osnovan je 1980. u Vodnjanu. Sviraju glazbu koja predstavlja miješanje nekoliko muzičkih stilova na prvi pogled nespojivih, ali uvijek efektnih, ostajući  vjerni svom specifičnom zvuku – mješavini istarske glazbe, tex-mexa, rock’n’rolla, world music-a i freak folka – začinjenog s genijalnošću vođe  popularnog benda, Edija Maruzina.

LES VOIX DES 7LUNES (Izrael – Italija – Réunion – Portugal – Sudan)

Nevjerojatni talenti Pesa Mreže 7Sóis 7Luas stvorili su novi glazbeni projekt, „Les Voix des 7Lunes”, fuziju glazbene tradicije Fado sa sefardskom glazbom, melodijama juga Italije, afričkih ritmova i dalekog otoka Réunion.

Umjetničko zajedništvo koje ujedinjuje snagu različitih glazbenih svjetova: Sofija Neide iz Portugala, dirigentica, vokal i kontrabas, Eden Holan iz Izraela, vokal, Valentina Ferraiuolo iz južne Italije, vokal i udaraljke, multiinstrumentalist El Wafir iz Sudana, oud i harmonika, Kafmaron s otoka Réunion, vokal, gitara i kayamba. Rezultat je glazbeni delirij koji predstavlja eklektičan i raznolik duh Mediterana, portugalskog svijeta i Réuniona. Prva nacionalna.

AYWA (Maroko/Francuska)

Ovaj mladi bend svoje mjesto nalazi na suvremenoj glazbenoj sceni, čineći glazbenom fuzijom vlastitu snažnu točku. Reaktivacija kodova tradicionalne glazbe i kombinacija ritmova balkana, Hindustana, Gnawe i Rai s pojačanim strujama moderne glazbe stvara snažnu energiju slavlja i susreta.

Putovanje kulturama koje bendu omogućuje da stekne vlastitu originalnost i pobunjenički i duhovni stil: njihova je glazba i za tijelo i za dušu.

Duh zajedništva i raznolikosti koji definira ovaj multietnički glazbeni pristup grupe odražava se u razmjeni i vezi koja ju povezuje s publikom kroz neodoljiv trans i meditativno putovanje. Temeljna poruka je poruka nade, pravi i stvaran poziv na ujedinjenje izvan okvira zajednica ili generacija.

Pin It on Pinterest