RADIONICA SPEKULATIVNE DIZAJNERSKE PRAKSE

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu) od 16. do 19. srpnja u Društvenom centru Rojc u Puli organizirala je besplatnu radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom “Nature vs. Nurture “. Radionica se održala pod vodstvom mentorice Susane Soares. Pri završetku radionice polaznici su imali priliku izložiti i prezentirati svoje radove u Dnevnom Boravku Društvenog centra Rojc. Susana Soares predaje na LSBU (London South Bank University) te se bavi pitanjima “tehno-ekološkog” redizajna prirode. Radionica je uključivala razvoj zajedničkih okvira koji djeluju unutar dizajna i novih znanstvenih istraživanja kako bi se istražile buduće tehnološke implikacije po pitanju održivosti. Spekuliranjem, dizajneri promišljaju alternativne produkte, sustave i svjetove. Radi se o diskurzivnoj djelatnosti, koja je temeljna na kritičkom razmišljanju i dijalogu te propitkuje dizajnersku praksu. Ovakav dizajn odmiče od ograničenosti komercijalne prakse (diktirane tržištem); koristi fikciju i spekulira o budućim proizvodima, uslugama, sustavima i svjetovima te tako refleksivno propituje ulogu i utjecaj novih tehnologija na svakodnevni život, inicira dijalog između stručnjaka ( znanstvenika, inženjera i dizajnera) i korisnika novih tehnologija ( publike). Radionica je ponudila iskustvo multidisciplinarne radne grupe koja omogućuje percepciju dizajna kao drugačijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičkog i društveno odgovornog. Tijekom radionice polaznici su se bavili temama kao što su 3D printanje, umjetna inteligencija, genetske i tjelesne modifikacije, hibridi, printanje organa i bio dizajn te su imali priliku posjetiti Zavod za javno zdravstvo Istarske županije kako bi napravili DNA eksperiment.

Program radionice također je uključivao “artist talk” Susane Soares i njeno stručno mentorstvo tijekom praktičnog rada u manjim grupama te predavanja i izrada radova uz pomoć 3D printera. Radionica se odvijala na engleskom jeziku. Sudjelovanje na radionici je bilo besplatno te polaznicima je bio osiguran smještaj, ručak i večera za vrijeme trajanja radionice. -IZLOŽBA SPEKULATIVNOG DIZAJNANa kraju radionice polaznici su javno predstavili svoje kreativne procese i finalne radove. Prva skupina radila je na projektu naziva „Metaskin“ koji je osmišljen kao rješenje za čovjekovu prilagodbu novim uvjetima u okolišu izazvanim klimatskim promjenama. – „Metaskin“ je membrana za ljudsku kožu koja proizvodi kisik putem fotosinteze. Spaja tehnologiju takozvane „žive tetovaže“ i sintetičkih biljaka sa živim stanicama cijanobakterije koja, kada je izložena prirodnom svjetlu, proizvodi fotosintezu, odnosno pretvara ugljikov dioksid u kisik. Druga skupina radila je na projektu naziva „Tree Web“. Problematika klimatskih promjena koja povećava reprodukciju za drveće štetnih insekata potaknula ih je na razmišljanje o tehnologiji koja bi olakšala praćenje infektivnih procesa u drveću i tako spriječila daljnju deforestaciju. – Prototip koji smo osmislili imao bi dvojnu funkciju: detekciju infekcije na kori i krošnji drveća te samim time i detekciju vrste insekata; praćenje informacija putem micelija koji nam govore o površnoj zapremnini ugroženog područja. Uređaj bežičnim putem šalje skupljene informacije na daljnju analizu gdje se genetskim putem modificiraju insekti koji uzrokuju infekciju. Takvi sterilizirani insekti smještaju se u ugroženo stanište te sprječavaju daljnji razvoj vrste. Treća skupina osmislila je projekt naziva „The Body Bay“.

Projekt je započeo promišljanjem o postojećoj tehnologiji kojom je moguće multiplicirati stanice tkiva in vitro. – Zapitali smo se koje bi bile financijske konotacije printanja živućih 3D organa od vlastitih stanica u budućnosti. Naglasak projekta je na crnom tržištu 3D printanih organa koje bi se pojavilo kao reakcija na neefikasan i skup zdravstveni sustav. Osim uporabe printanja organa u medicinske svrhe, dotaknuli smo se i modificiranja tijela u estetske svrhe. Nakon tetovaža, piercinga i modifikacije tijela – je li budućnost ukrašavanja i izražavanja svoje osobnosti u 3D printanim ekstenzijama tijela? – VODITELJICA RADIONICE – Susana Soares završila je preddiplomski studij na ESAD-u u Portugalu, nakon čega završava diplomski Dizajn interakcija u Royal College of Art u Londonu. Soares je predavačica na LSBU (London South Bank University) te je međunarodno predavala i prezentirala svoj rad na Networkshopu (Caltech University, Los Angeles), na simpozijumu Creative Engagement/Medi(t)ation of Survival Symposium u MOMAK, Kyoto te na konferenciji Headspace – scent as design u organizaciji MoMA & Seed magazine, New York. Njezin je rad objavljen u dizajnerskim i znanstvenim publikacijama te je izložen u MoMA, New York, u MOMAK, Kyoto, u Science Gallery, Dublin, Southbank Center, London i The Royal Institution, London. Susanin rad je također dio stalne zbirke MoMA u New Yorku. Njezina trenutna istraživanja usmjerena su na razumijevanje kako tehnološko redizajniranje životnih sustava može generirati nove okvire za dizajnerske prakse. http://www.susanasoares.com/index.php?id=1 – ORGANIZATOR RADIONICE – Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija.

Od 2001. godine bavi se unaprjeđenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem izvan institucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju. www.metamedia.hr MM lab Metamedia Remiks Lab je kreativni laboratorij Rojca. Projekt se provodi od 2003. i bavi se kulturom mladih kroz istraživanja, edukaciju, produkciju i promociju. U narednom razdoblju planiramo se sukladno strateškom planu povezati sa znanstvenom i visokoobrazovnom zajednicom te internacionalizirati aktivnost kroz međunarodnu koprodukciju, partnerstva i rezidencijalne programe. – PARTNERI – Umjetnička akademija u Splitu žarište je istraživanja i edukacije u području spekulativne dizajnerske prakse u Hrvatskoj. Neformalna edukacijska platforma “Interakcije”, pokrenuta na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija, od 2001. godine organizira multidisciplinarne radionice te ugošćuje brojne poznate dizajnere. www.dvk.com.hr/interakcije – DONATORI – Udruga Metamedij je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. Ovaj projekt je financiraju Zaklada “Kultura nova”, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija. / Mjesto i vrijeme održavanja: Pula, od 16. do 19. srpnja, Društveni centar Rojc / Organizator: Udruga Metamedij / Voditeljica radionice: Susana Soares

Pin It on Pinterest