Operni spektakli riječkog kazališta stižu u pulsku Arenu

Na današnjoj konferenciji za novinare u pulskoj Komunalnoj palači najavljeni su operni spektakli koji će se u petak 27. i u nedjelju 29. srpnja održati u pulskoj Areni, a riječ je o Verdijevoj operi Aidi te Orffovoj kantati Carmina Burana. Program se održava pod nazivom „Summer Classics/Ljeta klasike“, a obje se opere održavaju se u produkciji HNK Ivana pl. Zajca.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo dolaskom renomiranih umjetnika u Pulu te je dodao kako Arena kao najljepša pozornica na otvorenom neće nikoga ostaviti ravnodušnim.  „Ove su dvije opere najbolji dokaz da klasična glazba nije rezervirana samo za uski krug publike već je zanimljiva i široj publici. Klasika svakako ima svoje mjesto u Areni i ovo je zapravo jedna kvalitetna i dugoročna suradnja koju želimo uspostaviti s Hrvatskim narodnim kazalištem jer nam je cilj u Arenu dovesti ode vrhunske, svjetske umjetnike“, kazao je pulski gradonačelnik.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca i redatelj opere AidaMarin Bažević napomenuo je kako se riječko kazalište ponovno vraća u pulsku Arenu nakon 17 godina. „Taj povratak omogućili su i naši partneri koji su prepoznali važnost uvrštavanja klasičnih programa u turističku ponudu Istre, posebice Pule stoga se zahvaljujemo Gradu Puli, Turističkoj zajednici Grada Pule, Arheološkom muzeju Istre, Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula te hotelu Park Plaza Histia unutar grupacije Arena Hospitality Group d.d. na iznimno važnoj podršci“, kazao je Blažević.

Postavu Aide, predvodit će neka od najvećih imena hrvatske, europske i svjetske operne scene, redoviti gosti Metropolitan Opere u New Yorku, legendarne Scale u Milanu, Kraljevske Opere Covent Garden u Londonu, Bečke državne opere, ali i vodećih hrvatskih opernih kuća – Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Rijeci.

Operne solistkinje Kristina Kolar u ulozi Aide te Dubravka Šeparović u ulozi Amneris nisu krile zadovoljstvo predstojećim nastupom te su naglasile kako je svakom umjetniku čast nastupiti u predivnom izdanju pulske Arene. Ulogu Radamesa preuzeo je Walter Fraccaro, Amonasro je Giorgio Surian dok Ramfisa pjeva Carlo Colombara, jedan od najvećih svjetskih baseva. Obje predstave pod dirigentskom su palicom Villea Matvejeffa.

Aida koja će u Areni biti izvedena u petak 27. srpnja spada među najizvođenije i najpoznatije opere svih vremena, djelo je skladatelja Giuseppea Verdija, a praizvedba je bila daleke 1871. godine.

Nakon Aide, u nedjelju 29. srpnja riječki ansambl u Pulu dovodi i Carminu Buranu Carla Orffa sa solistima Frankom Klisovićem, Robertom Kolarom te opernom superzvijezdom Sumi Jo.

Sumi Jo je najprodavanija pjevačica klasične glazbe na svijetu a objavila je više od 50 ploča i CD-a. Nastupa u najvažnijim opernim kućama i koncertnim dvoranama, pjevala je na svečanostima otvaranja Olimpijskih igara, a pjesma za film “Youth” Paula Sorentina bila je nominirana za nagradu Oscar.

Pin It on Pinterest