Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu – bajka koju možete doživjeti

  1. Srednjovjekovni festival – Svetvinčenat – 3. – 5. kolovoz 2018.

Svetvinčenat, 31. srpanj 2018. – U Kaštelu Morosini-Grimani danas je najavljen osmi Srednjovjekovni festival koji će se održati od 3. do 5. kolovoza u Svetvinčentu. U sjeni drevnog Kaštela, o programu i atrakcijama ovogodišnjeg festivala govorili su Igor Macan, načelnik Općine Svetvinčenat, Dalibor Macan, voditelj razvojnih programa i projekata te Dean Pustijanac, direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat. I ove godine program festivala je podijeljen u tri tematska dana: petak kao Obiteljski dan, subota Dan viteštva, a nedjelja je Dan legendi (detaljan program u privitku).

Uoči Srednjovjekovnog festivala održat će se filmske projekcije u Kaštelu u četvrtak, 2. kolovoza i to s početkom u 21 sat. Prvo će se prikazati film U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga, a prethodit će predstavljanje od strane redateljice Karle Lulić. Nakon prvog hrvatskog filma, slijedi animirani film za sve generacije: Hotel Transylvania: Praznici počinju, koji je sinkroniziran na hrvatski. Ulaznica na projekciju je 10 kuna, a svi statisti iz filma U ime jagode, čokolade i duha svetoga imaju besplatan ulaz.

„Održavanje Srednjovjekovnog festivala odavno je opravdao sva očekivanja te nastavlja doprinositi brendiranju Svetvinčenta kao vrlo jedinstvene destinacije u Istri i šire. Najveću vrijednost prepoznajemo u tome što je postao sastavni dio lokalne zajednice te je uz usvojen među lokalnim stanovništvom koje na istu temu nastavlja razvijati nove ideje i projekte i tako svi zajedno doprinosimo razvoju gospodarstva općenito u našoj Općini,“ istaknuo je načelnik Macan.

Progam je ove godine vrlo bogat, a uvijek nastoji donijeti neke novitete na veliko zadovoljstvo svih posjetitelja, i velikih i malih. Obiteljski dan programski je posebno prilagođen djeci. Bitka za obranu kaštela dio je programa kada djeca mogu sudjelovati i pomagati u obrani Kaštela kostimiranim vitezovima. Ovaj dio programa počinje u 20.50 sati. Dan viteštva je subota. Posebno posvećen dan viteškim borbama, a ujedno je to posebna prigoda da posjetitelji vide nastup udruge Hector koja ove godine po prvi put gostuje u Svetvinčentu na Srednjovjekovnom festivalu. Nastup Hectorovih vitezova planiran je s početkom u 21.15 sati. Na Danu legendi u nedjelju pogledajte uprizorenje dviju najpoznatijih svetvinčentskih legendi – Legendu o vještici Mare te Legendu o nepoznatom konjaniku.

„Posebna poslasticu u programu donose nam gosti iz Slovačke, Sokolary iz grada Sv. Bavona koji će pokazati drevnu vještinu i ljepotu suradnje čovjeka i sokolova,“ istaknuo je Igor Macan jedan od idejnih kratora festivala ali i režiser, koordinator na terenu gotovo svih programa. Bit ćete zasigurno oduševljeni moćnom pojavom ovih prelijepih ptica, ali i umijećem njihovih gospodara u stvaranju drevne simbioze čovjeka i životinje.

U kreiranju programa Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu sudjeluje oko 250 kostimiranih sudionika iz 15-tak domaćih i inozemnih udruga, od čega po prvi put na Srednjovjekovnom festivalu sudjeluju udruga Hector i udruga Sokolary iz Slovačke.

Jedinstven doživljaj srednjeg vijeka omogućit će vam i prekrasno uređeni Svetvinčenat te kaštel Morosini-Grimani, ali i prikaz autentičnih starih zanata, izrada srednjovjekovnih frizura, animacija uličnih zabavljača. Bit će tu i demonstracije gađanja lukom i strijelom, korištenje opsadnih sprava, prikazivanje vještina korištenja bodeža, sjekira i kopalja te nastupi uz prikaz korištenja vatrenog oružja. Pogledajte srednjovjekovne sprave za mučenje, isprobajte Srednjovjekovni vrtuljak, Kmetski stolac ili druge atrakcije.

Za vrijeme trajanja Festivala moguće je posjetiti Kuću vještice Mare, ali i odigrati Escape Castle Svetvinčenat igru uz prethodnu najavu.

Ovogodišnja poslastica je pogodnost koju dobivate uz kupnju ulaznice. Naime, kupnjom ulaznice ostvarujete popust od 50% na sve svetvinčentinske atrakcije: posjetu Srednjovjekovnom tematskom parku St. Michael, Kući vještice Mare i popust za sudjelovanje na Escape Castle Svetvinčenat igri. Popust, uz predočenje ulaznice može se iskoristiti tijekom cijele godine neovisno o broju posjeta.

U sklopu brojnih aktivnosti i ponuda iz programa, ističemo izbor najbolje fotografije sa Srednjovjekovnog festivala. U organizaciji Turističke zajednice Općine Svetvinčenat održat će se Foto natječaj, a sva pravila i uvjete za sudjelovanje potražite na službenim mrežnim stranicama Turističke zajednice www.tz-svetvincenat.hr . „Fotografije koje pristignu ocjenjuju se kroz tri kategorije, akcijska, portretna i noćna fotografija. Najbolje će odabrati stručni žiri u sastavu vrlo poznatih fotografa s kojima više godina surađujemo, a oni su:  Richard Peršić, profesionalni fotograf (Udruga format), Barbara Ban, novinarka, Manuel Angelini, profesionalni fotograf, Saša Miljević, profesionalni fotograf i Andi Bančić, profesor likovne kulture (Pučko otvoreno učilište Poreč).

 Ulaznice u pretprodaji se mogu kupiti u pizzeriji Grimani ili u info punktu unutar Kaštela Morosini-Grimani po cijeni od 20 kuna. Za vrijeme trajanja Festivala cijena ulaznice bit će 30 kuna. Novitet ove godine bit će posebna cijena ulaznice za djecu. Djeca do 115 centimetara visine imat će besplatan ulaz, za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina cijena ulaznice bit će 10 kuna.

Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu donosi čaroliju drugih vremena pred vašim očima. Upoznajte običaje, način života, mističnost i posebnost tog davnog doba uprizorenog i živog od 3. do 5. kolovoza 2018. godine podno i oko kaštela Morosini-Grimani.

Više o festivalu pratite na:

Facebook profilu, Twitteru, Instagramu te na web stranicama Općine Svetvinčenat i Turističke zajednice Općine Svetvinčenat.

Pin It on Pinterest