Završen je 8. Srednjovjekovni festival – Svetvinčenat

Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu – bajka koju možete doživjeti

Svetvinčenat, 7. kolovoza 2018. – Poštovani mediji, hvala vam puno na podršci i dolasku u Svetvinčenat. Poštovani čitatelju ovog dopisa/pisma, ovo nije ni najava, ni objava, ni reportaža, zapravo nešto što malo kasni, jer smo željeli proživjeti jeku emocija i osjećaja koji će još dugo tinjati u, vjerujemo, brojnim posjetiteljima kao i u nama, organizatorima festivala. Kaštel Morosini-Grimani još je jednom poslužio kao savršena kulisa Srednjovjekovnom festivalu.

„Ideja je nastala kao uprizorenje doslovno ovih prizora koje smo danas uspjeli realizirati za sve naše posjetitelje. Bio je to san koji se prirodno stvorio pored tako prekrasnog Kaštela. Ideja i san pretočeni su u organizaciju jednog od najljepših festivala na našem području i šire. Festival doslovno donosi emocije i doživjaje koji obogaćuju tradicionalni, svakodnevni turizam. Ali on je vrlo atraktivan i za sve posjetitelje, ne samo strane goste, jer svake godine donosimo neku novu atrakciju nešto interesantno što je čarobno i djeci i odraslima,“ rekao je idejni kreator ovog festivala Igor Macan.

Svakodnevno je festival bio otvoren od 18 sati, a veličanstvenim mimohodom ovogodišnjih sudionika kroz Svetvinčenat zapravo bi započeo program. Svetvinčenat  je bio prepun  vitezova na prekrasnim konjima, bila je i pokoja princeza na konju, ulice pune barjaktara i brojnih srednjovjekovnih zanatlija, dvorskih luda, zabavljača i raznih sudionika u programu koji su živjeli svoje uloge i izvan redovnih programa. Svakodnevno ste mogli uživati u impresivnom sokolarskom showu udruge Sokolary Sv. Bavona iz Slovačke koja je prvi puta na festivalu. Doista divni i moćni orlovi prelijetali su s jedne strane Žlinje na drugu, a potom su oni najmjađi odigrali ključnu ulogu u showu. Naime, mališani su se poredali jedan pored drugog, legli na travu i prema uputama voditelja otvorili oči i zatvorili usta, u slučaju nekakve neželjene nezgode, a onda ih je preletio orao. Oduševljena djeca i roditelji s divljenjem su pratili ptice koje na znakove svojih gospodara prelijeću prostor gdje se održavala ova krasna točka. Čaroliju i snagu močnih vitezova mogli ste pratiti u subotu i nedjelju u nastupu grupe Hector također iz Slovačke. Sjajni oklopi, visoki i snažni konji, sudari kopalja i mačeva te scenski uživljeni nastupi tih vještih ljudi, bilo je nešto što se doista riječima ne može opisati. Bilo je u programu i vrlo atraktivan nastup grupe Sbandieratori e Musici Fornovo Taro iz susjedne Italije koji su vješto manevrirali svojim zastavama, zatim su vatreni Vitezovi Zelingradski izveli fire show te brojne druge točke nizale su se iz sata u sat ne dzvolivši posjetitelju da stane nego da stalno živi taj čarobni duh Svetvinčenta i čarolije ovog festivala. Mogli ste uživati u demonstraciji gađanja lukom i strijelom, korištenju opsadnih sprava, prikazivanju vještina korištenja bodeža, sjekira i kopalja. Razgledavat se moglo srednjovjekovne sprave za mučenje, isprobati Srednjovjekovni vrtuljak, Kmetski stolac ili druge atrakcije. Za vrijeme trajanja Festivala mogli ste se upustiti i u avanturu te posjetiti Kuću vještice Mare, ali i odigrati igru Escape Castle Svetvinčenat.

Djeci je posebno zanimljiva bila obrana Kaštela u kojoj su i sami mogli sudjelovati i pomagati vitezovima. Večer bi se uglavnom završila glazbenim nastupom Holloenek Hungarica iz Mađarske koji su srednjovjekovnim tonovima pratili goste do svojih vozila i poželjeli tako sretan put. Jedino je zadnju večer, vrhunac svih nastupa, kulminiralo isceniranim paljenjem i napadom na Kaštel te je veličanstveni prizor uljepšalo mnogo pirotehničkih vatri koje su obasjale zidine najdraže kulise u Svetvinčentu – Kaštela Morosini-Grimani.

„Ono što smo uspjeli postići je da smo kroz stvaranje Srednjovjekovnog festivala uspjeli animirati lokalnu zajednicu koja sada taj festival potpuno osjeća svojim, što u biti i jest tako. Bez suradnje cijele zajednice ne bi uspjeh bio potpun, i ne bi bio toliko velik da tijekom tri dana privuče oko 15.000 posjetitelja. Sad je to jedan zatvoreni krug, poduzetnici i domaće stanovništvo imaju smjer i prostora da na temelju manifestacije stvaraju nove sadržaje, a Srednjovjekovni festival je već i sada postao vrlo važan za brendiranje Svetvinčenta kao iznimno interesantne turističke destinacije,“ rekao je Dalibor Macan, načelnik Općine Svetvinčenat.

Svakako nemojte zaboraviti da ste kupnjom ulaznice za ovogodišnji festival ostvarili popust od 50% na sve svetvinčentinske atrakcije: posjetu Srednjovjekovnom tematskom parku St. Michael, Kući vještice Mare i popust za sudjelovanje na Escape Castle Svetvinčenat igri. Popust, uz predočenje ulaznice može se iskoristiti tijekom cijele godine neovisno o broju posjeta.

Vidimo se i sljedeće godine na Srednjovjekovnom festivalu, jer ovdje doista možete budni sanjati .

Više o festivalu pratite na:

Facebook profilu, Twitteru, Instagramu te na web stranicama Općine Svetvinčenat i Turističke zajednice Općine Svetvinčenat.

 

 

Pin It on Pinterest