Dječje radionice na festivalu Media Mediterranea 20

U okviru ovogodišnjeg Media Mediterranea festivala udruga Metamedij u suradnji s DiA DAI SAI, FabLab i Lovrom Dujnićem organizirat će radionice za djecu i mlade u Titovom parku 17 i 18. Kolovoza. Radionice su besplatne i ne zahtijevaju nikakvo predznanje. FabLabbing – od 2D digitalizacije do 3D ispisa FabLab je neprofitna udruga građana osnovana 2013. s ciljem upoznavanja s novim tehnologijama digitalne proizvodnje, koje koriste za uključivanje prvenstveno mladih i
unaprjeđenje njihovih STE[A]M vještina. Svoje aktivnosti udruga provodi kroz tri osnovne misije: 1. Obrazovanje, pod sloganom “Stvori u školi”, od osnovnih, srednjih škola do sveučilišta i cjeloživotnog obrazovanja, 2. Lokalne zajednice, pod sloganom “Pruži ruku”, gdje nove tehnologije približavaju lokalnoj zajednici i udrugama s naglaskom na osobe s posebnim potrebama, te 3. Poduzetništvo, do sloganom “Izradi lokalno, ponudi globalno”, namijenjenu unapređenju poduzetništva.

Radionica je namijenjena upoznavanju s osnovama 2D digitalizacije te 3D ispisa. Polaznici radionice moći će izraditi svoj crtež ili kolaž kojeg će potom prenijeti kao otisak na tkaninu, a najbolji će rad dobiti i predmet izrađen na 3D printeru.
Vrijeme održavanja radionice: petak, 17.08.2018. i subota 18.08.2018., od 18:00 do 21:00, Titov park.
Dob sudionika: Radionica je namijenjena školarcima (od 7 godina na dalje), no mogu se priključiti i mlađi ako će im roditelji pomagati. Prijave za ovu radionicu nisu potrebne. DiA – Doživljaj izmišljenosti DiA DAI SAI je kolektiv arhitekata koji izvodi prostorne vježbe s djecom. Punim imenom Sekcija Djeca i Arhitektura, pod okriljem Društva arhitekata Istre – kolektiv djeluje od 2010., nastao sa željom da doprinese osnovnom likovnom obrazovanju u zakinutom školskom
kurikulumu, optimalnoga opterećenja od cijelih 1 sat tjedno. Kako bi to ostvarila, DiA DAI SAI prostor objašnjavaju kroz igru, gestu, događaj i pritom namjerava osnažiti senzibilitet za 3D granice koje na mnogostruke načine definiraju našu stvarnost.

– u prepariranom polju Titovog parka sagradit ćemo bivak prirode – tehnologija će pomoći da simuliramo mjesto u kojemu se osjećamo “kao da”. Naše ćemo kućice sagraditi s djecom i urediti tako da u njima potaknemo sav doživljaj boravka u predjelu livade, vode, pod kišnim nebom, šume. Konstrukcije koje oblikujemo zajedno prekrit ćemo platnom i na njega projicirati vizual izabranoga krajobraza. Unutar kućice, putem zvučnika reproduciraju se nasnimljeni zvuci iz prirode. Mirisi u “kapsuli” bit će iz roda začinskog ili ljekovitog bilja.

Vrijeme održavanja radionice: petak, 17.08.2017., od 19:00 do 21:00 sat, Titov park.
Dob sudionika: od 5 do 15 godina. Prijave za ovu radionicu nisu potrebne.

Lovro Dujnić – radionica izrade robota

Lovro Dujnić radi u Strojarsko tehničkoj školi Fausta Vranića kao suradnik u nastavi. U slobodno vrijeme bavi se elektrotehnikom, mehanikom, robotikom, astronomijom, fotografijom i općenito izradom, popravcima i restauracijom stvari iz svih domena pa i više. Živi u stanu koji je više laboratorij nego stan, a povremeno radi i sudjeluje u radionicama za mlade i odrasle, te često sa svojim astronomskim društvom “Beskraj” organizira javna promatranja neba. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima iz inovacija te je dobitnik prestižnih priznanja i medalja iz raznih država svijeta.

– Jedan motorić i nešto markera tvori malog robota koji se giba po papiru i ostavlja raznobojne tragove. Na radionici će sudionici naučiti osnove elektrotehnike i mehanike uz dobru zabavu. Oblik robota nije ograničen na samo čašu nego na bilo što s površinom gdje se može zalijepiti marker, pa i samim time ima puno mjesta za umjetničko i mehaničko eksperimentiranje. Naravno da nema smisla to raditi bez googly eyesa!

Vrijeme održavanja radionice: petak, 17.08.2018. i subota 18.08.2018., od 18:00 do 21:00,
Titov park.
Dob sudionika: od 6 do 14 godina, za sudjelovanje molimo prijaviti dijete na mail kontakt.radionice@gmail.com U prijavi je potrebno navesti ime, prezime i dob djeteta te broj telefona za kontakt.

Pin It on Pinterest