Počela škola: oprezno u prometu!

Kako bi se djeca što sigurnije kretala od kuće do škole i od škole do kuće, s prvim danom nove školske godine, djelatnici Policijske uprave istarske započeli su s provođenjem akcije ”Poštujte naše znakove”. Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih koji u prometu samostalno sudjeluju prvi put. Aktivnosti policije, na konferenciji za medije ispred OŠ Giuseppina Martinuzzi u Puli, predstavili su danas  voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Lukić i pomoćnik načelnika za preventivu u Postaji prometne policije Pula-Pola Dubravko Šlibar, dok je ravnateljica škole Susanna Cerlon naglasila važnost provođenja preventivnih akcija za sigurnost učenika u prometu.

Kako je istaknuo voditelj Lukić, tijekom rujna 2017. godine za vrijeme trajanja akcije nije se dogodila niti jedna prometna nesreća u zoni škole u vrijeme dolaska ili odlaska učenika u školu, u kojima su sudjelovala djeca. Tijekom prošle godine stradalo je 48 djece u dobi od 1 do 14 godina, što je 6% manje stradale djece u odnosu na 2016. godini, kada je stradalo 51 dijete. Djeca su najčešće stradavala kao putnici u vozilima: jedno dijete zadobilo je teške ozljede, a 29 djece zadobilo je lakše tjelesne ozljede. U svojstvu vozača bicikla osmero djece zadobilo je lakše tjelesne ozljede, dok je u svojstvo pješaka lakše ozlijeđeno desetero djece. Svakako je bitno istaknuti da 63% djece stradavaju kao putnici u vozilima svojih najmilijih. ”Dosadašnja iskustva ukazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, bilo da se radi o prijelazu preko ulice, igri na kolniku, bilo na putu do škole ili kao putnici u vozilu. Trenutak neopreznosti, za najmlađe često ima teške posljedice” rekao je Lukić.

I ove, kao i prethodnih godina, policijski službenici su u suradnji sa predstavnicima nadležnih tijela za održavanje cesta izvršili pregled svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola kako bi se do početka školske godine obnovila ili zamijeniti dotrajala prometna signalizacija.

”Početkom škole, s ravnateljima, pedagozima i učiteljima organizirati će se dvadesetminutna predavanja i razgovori s polaznicima prvih razreda osnovnih škola. Tijekom razgovora policija će djeci podijeliti prigodne poklone, a ove godine su to reflektirajuće, žute, kabanice” rekao je pomoćnik Šlibar. Glavni cilj predavanja je najmlađe sudionike u prometu upoznati s osnovnim pravilima za sigurno sudjelovanja  u prometu. Pored navedenog, policija će biti nazočna na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda osnovnih škola, gdje će se roditeljima ukazati na poželjna ponašanja u prometu, jer njihova djeca najčešće oponašaju njih same, radi čega je izuzetno važno da roditelji poštuju prometne propise.

Tijekom rujna, svakog će dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave učenika prvih razreda, policijski službenici obavljati pojačani nadzor prometa na prilaznim ulicama te raskrižjima u blizini škola, kako bi dolazak i odlazak iz škole djeci bio što sigurniji. Osim preventivnih aktivnosti, policija će djelovati i represivno u zonama osnovnih škola, a prvenstveno će se nadzirati brzina, nepropisno parkiranje i poštivanje obveza vozača prema pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima.

 

S A V J E T I:

PUT DO ŠKOLE

Vježbajte put do škole uz dosljedno poštivanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Vi ste djetetu uzor i ono će Vas u svemu oponašati, pa tako u ponašanju u prometu. Na djetetu prilagođen način pojasnite svrhu pješačkog prijelaza, izmjenu semaforskih svjetala i njihovo značenje za izmjenu kretanja vozila, ali i ulogu prometnog policajca. Nemojte dijete požurivati na putu do škole jer brži dolazak do škole nije ujedno i najsigurniji.

DJEČJA ODJEĆA  I ŠKOLSKA OPREMA

Ukoliko ste u mogućnosti, ili još niste opremili dijete za polazak u školu, pri kupovini dječje odjeće obratite pozornost na boje. Dokazano je da se odjeća svjetlije boje lakše uočava u prometu, posebice za smanjene vidljivosti. Korisno je, također, da školska torba ima reflektirajuće trake ili stakalca (mačje oči) koje su po noći od velike važnosti. Za kišnog vremena preporuča se nošenje kabanice jer kišobran djetetu smanjuje i ograničava preglednost.

DJECA I VOŽNJA BICIKLA

Prije navršenih devet godina dijete ne puštajte samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle, na igralištima, parkovima, zonama smanjenog prometnog protoka. Dijete na biciklu od devet do 14 godina pratite i ne puštajte samo na javnu prometnu površinu- ono još nije ”zreli” biciklist i njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu. Dijete do 16 godina za vrijeme vožnje na cesti, na glavi mora nositi zaštitnu kacigu!

DIJETE U AUTOMOBILU

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se djeca niža od 150 cm, u vozilima moraju prevoziti smještena u posebnoj sjedalici/postolju, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama. Izuzetak su djeca niža od 150 cm, a visoka barem 135 cm, koja ne trebaju biti smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ali se tada smiju prevoziti isključivo na stražnjim sjedalima i moraju biti vezana sigurnosnim pojasom. Propisana novčana kazna u slučaju nepoštivanja ove odredbe je 500 kuna.

Napominjemo, pravilno korištene dječje sjedalice smanjuju rizik uslijed sudara čak do 70%, a rizik ozbiljnih ozljeda do 60%.  Zato, koristite dječje sjedalice čak i ako vožnja traje svega nekoliko minuta. Isto tako, važno je i da koristite mehanizam za blokadu stražnjih vrata kako biste spriječili dijete u otvaranju vrata za vrijeme vožnje.

Nadamo se kako će preventivna akcija ”Poštujte naše znakove” koju će Policijska uprava istarska provoditi tijekom rujna rezultirati odgovornijim, tolerantnijim i pažljivijim ponašanjem vozača u prometu, posebice u zonama gdje se nalaze škole, i osigurati sretan i siguran dolazak i odlazak u školu za naše školarce te ugodniji početak školske godine. Molimo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a posebice vozače pozivamo na oprez, odnosno da ovih dana obrate  pozornost na djecu u zonama škola i na njihovom putu od kuće do škole, kako bismo na taj način svi zajedno doprinijeli sigurnijem sudjelovanju djece u prometu.  

Pin It on Pinterest