Istarska županija: Građevinska dozvola za Rossandinu kuću u Pješčanoj uvali IZDANA JE U SKLADU SA ZAKONOM

Građevinska dozvola na temelju koje je izgrađena kuća za odmor u vlasništvu predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande u Pješčanoj uvali izdana je u skladu sa zakonom i važećom prostorno planskom dokumentacijom Općine Medulin. Poručili su to jučer iz Istarske županije odgovarajući na novinarsko pitanje o “slučaju građevinska dozvola” koji je u ponedjeljak s tiskovne konferencije u Puli problematizirao predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

On je, podsjetimo, izrazio sumnju u legalnost izdavanja građevinske i uporabne dozvole za gradnju Rossandine kuće zbog čega je Živi zid Ministarstvu graditelja i prostornog uređenja podnio zahtjev za izvanredni upravni nadzor. Iz Upravnog odjela za decentralizaciju, lokalnu i područnu samoupravu, prostorno uređenje i gradnju Istarske županije, tijela nadležnog za izdavanje akata za gradnju, poručili su kako su po zaprimanju zahtjeva postupak izdavanja građevinske dozvole proveli temeljem Zakona o gradnji, provodeći pritom odredbe važećeg Prostornog plana uređenja Medulina, čiji je donositelj Općina Medulin.

Pristup prometnici

“O zahtjevu stranke odlučuje se temeljem plana važećeg u vrijeme podnošenja zahtjeva. U konkretnom slučaju to znači da se predmetna čestica za koju je tražena građevinska dozvola nalazila u izgrađenom dijelu građevinskog područja naselja, odnosno u području gdje je bilo moguće ishoditi dokument za građenje stambene građevine”, poručeno je iz Istarske županije.

Pojašnjavaju da je u provedenom postupku Rossanda priložio propisane posebne uvjete svih javnopravnih tijela, te da temeljem očitovanja voditelja postupka izdavanja građevinske dozvole posebni uvjeti od strane Općine Medulin nisu zatraženi iz razloga jer građevna čestica ima postojeći pristup na javnu prometnicu.

U upravnom odjelu koji je izdao po Sinčiću spornu građevinsku dozvolu, dostavili su i izvod iz digitalne ortofoto karte iz svibnja 2011. godine kao dokaz da je susjedno područje u naravi izgrađeno.

Zona 100 metara

“Radi se o izgradnji koja se dogodila temeljem prostornog plana važećeg prije stupanja na snagu trenutno važećeg Urbanističkog plana uređenja naselja Pješčana uvala”, poručili su jučer iz Istarske županije.

Da se radi o zoni koja je i prije Rossandine kuće za odmor bila izgrađena, potvrdio je u svojoj izjavi medulinski načelnik Goran Buić, koji je kazao kako su u toj općini željeli u Pješčanoj uvali zonu na 100 metara od mora sačuvati od gradnje, međutim to im nije pošlo za rukom. Upravnim sporom pokušali su osporiti građevinsku dozvolu koja je izdana za jednu od susjednih parcela, međutim taj su spor izgubili budući da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zaključilo da je sporna dozvola u skladu s važećim Prostornim planom.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest