Istarski gradovi najbolji za život, poslovanje i obrazovanje u Hrvatskoj

Istarska županija je na samome vrhu po broju gradova koji su ušli u društvo 41 kandidata za nagrade najboljih gradova u RH, prema višemjesečnom sveobuhvatnom istraživanju portala Gradonacelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos. Naime, čak sedam istarskih gradova konkuriralo je za prestižne nagrade najboljih gradova u tri kategorije: ekonomija, kvaliteta života te obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika. Da su istarski gradovi perjanice razvoja dokazuje još jedan podatak, a to je da su Novigrad, Poreč i Umag bili među top pet najboljih gradova u Hrvatskoj u svim kategorijama.

Završnica izbora, odnosno dodjela nagrada održana je jučer u Šibeniku, a među pobjednicima našli su se gradovi Novigrad, Poreč i Umag.

„Osvojena priznanja još su jedna u nizu potvrda da Istra u mnogočemu prednjači, te da ostvaruje iznad prosječne rezultate. Od tri hrvatska grada u kojima se najbolje živi, dva su iz Istre – Poreč i Novigrad. Time se svakako ponosimo, posebno kad znamo da su i sami građani ocjenjivali kvalitetu života u svojim sredinama“, naglasio je istarski župan Valter Flego, koji je prisustvovao svečanosti.

„Biti izvrsni, biti najbolji, glavni je moto našeg dosadašnjeg rada, ali i smjer kojim želimo i sutra ići. Osvojena priznanja dodatna su nam motivacija da budemo još i bolji “, rekao je župan Flego dodajući kako je istraživanje jasan pokazatelj da je lokalna samouprava glavni pokretač i nositelj razvoja na svome području. Prepuštanjem dodatnih ovlasti i decentralizacijom, smatra župan, moglo bi se postići i puno više.

Gradovi Pula i Rovinj našali su se među finalistima u kategoriji gospodarstvo (veliki grad i srednji grad), a Pazin i Labin u kategoriji obrazovanje (mali grad i srednji grad). Rovinj je konkurirao i u kategoriji kvalitete života srednjih gradova.

Pored spomenutih tri kategorija, izabrani su i gradovi s najboljim projektima iz područja održivog gospodarenja otpadom (Eco-city), te Smart-city koncepta te posebna kategorija za najbolje korištenje EU fondova.

U ovom istraživanju i rangiranju gradovi su podijeljeni u tri kategorije prema njihovoj veličini, odnosno broju stanovnika, na velike (više od 35.000 stanovnika), srednje (10.000 do 35.000 stanovnika) i male (manje od 10.000 stanovnika). Gradovi su podijeljeni po veličini kako bi se statistički pokazatelji o gospodarstvu, obrazovanju, demografiji i kvaliteti života u njima mogli vrednovati pravednije.

Kako je istaknuto, cilj čitavog izbora bio je nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale da drugačijim proračunskim mjerama potaknu gospodarstvo i pomognu mu da raste i da se razvija.

Pin It on Pinterest